Fascinerande porträtt av Taikon

avJens Peterson

Så många får Lawen Mohtadis och Gellert Tamas dokumentär

rikt material ”Taikon” innehåller gott om tv-bilder från förr.

DOKUMENTÄR Katarina Taikon satte ljuset på romernas liv i Sverige med boken ”Zigenerska” som kom 1963. Hon blev en stark profil i samhälls­debatten på 1960-talet, som en svensk Martin Luther King i debatten för att få rättigheter. Hon vann en del hon kämpade för, förlorade annat.

Det finns gott om om tv-bilder från den tiden, och dokumentären har ett rikt material av historiska nyheter och debatter. Även rörligt från tidigare, när Katarina Taikon och hennes syster Rosa uppmärksammades som unga dansare och artister. Hon var skådespelerska i några svenska filmer och i filmen berättas hur de regisserades att prata med en låtsad brytning.

Lawen Mohtadi skrev biografin om henne, ”Den dag jag blir fri” som kom för några år sedan, och har bra kontakt med anhöriga och vänner. Systern Rosa berättar mycket, liksom Katarina Taikons vuxna barn Michael och Angelica. Utdrag ur tv-serien ”Katitzi” som bygger på hennes älskade barnböcker.

Olof Palme syns en del, och bitvis påminner ”Taikon” om den starka dokumentären om honom. Två samtida samhällsprofiler med mycket olika uppväxt i Sverige som möttes i en tid av stor förändring.

Politiskt och privat. Ett fascinerande porträtt av en människa som gjorde skillnad.

ARTIKELN HANDLAR OM