Filmrecensioner

Halvhett sex, iskallt drama

”Ammonite” – ett kostymdrama i mopedfart

Av: 

Emma Gray Munthe

”Ammonite”
”Ammonite”

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Ammonite

Regi Francis Lee, med Kate Winslet, Saoirse Ronan, Fiona Shaw, Gemma Jones

FILMRECENSION I ”God’s own country”-regissören Francis Lees nya drama ”Ammonite” dras två kvinnor till varandra på en stormpiskad stenstrand på 1840-talet.

DRAMA I regissören Francis Lees "God's own country" fann två män varandra på en modern bondgård. I "Ammonite" finner två kvinnor varandra på en stormpiskad, brittisk stenstrand på 1840-talet. Här har han spekulerat och tussat ihop två verkliga personer i en fiktiv romans: paleontologen Mary Anning (Kate Winslet) och Charlotte Murchison (Saoirse Ronan), som efter en personlig tragedi ordinerats en händelsefattig tillvaro och vila. När deras vägar möts är det uppenbart vart det kommer att leda.

Där Lee i "God's own country" förmedlade både intimitet och hett sex, fångade en attraktion som långsamt gick från fysisk till känslomässig, misslyckas han i "Ammonite". Sexet är halvhett, resten märkvärdigt kall – och dessutom genomströsslad med övertydliga metaforer. Närbilder på en midja som snöras, en flaxande mal fångad under ett glas för att visa på ofritt liv. Kvinnor som skrubbar golven där manliga forskare huserar, ett hotfullt handskgnissel över en ridpiska för att visa kvinnornas underordnade position. Ett ostämt piano och kroppar det inte spelats på på länge. Filmen har jämförts med mästerliga "Porträtt av en kvinna i brand", men där den färdades i ljusets hastighet puttrar "Ammonite" fram i mopedfart.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Film

Francis Lee

Kate Winslet

Saoirse Ronan