Filmrecensioner

Familjekonflikt och yxmord – med gaytwist

Dyster film om det berömda Lizzie Borden-fallet

Av: 

Stefan Hedmark

Kristen Stewart och Chloë Sevigny i ”Lizzie”.
Kristen Stewart och Chloë Sevigny i ”Lizzie”.

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Lizzie

Regi Craig William Macneill, med Chloë Sevigny, Kristen Stewart, Jamey Sheridan, Fiona Shaw.


FILMRECENSION. Vem tog livet av herr och fru Borden med en yxa 1892?

Även om hon frikändes råder det inte mycket tvivel om att det var dottern Lizzie.

Här kommer ännu en filmatisering av fallet, nu med en gaytwist.

DRAMATHRILLER. Yxmorden skedde i ett litet samhälle i Massachusetts. Affärsmannen Andrew Borden och hans hustru Abby hittades döda en augustidag, ihjälslagna med en yxa. Misstankarna föll på Andrews dotter Lizzie eftersom hennes vittnesmål var osammanhängande, mordvapnen hittades i huset och det var välkänt att familjen plågades av konflikter.

Även om Lizzie Borden frikändes är det ett fall som har jämförts med exempelvis målet mot O J Simpson – ingen har riktigt sökt efter någon annan misstänkt mördare för det är så uppenbart att den åtalade måste ha varit skyldig. I stället har spekulationerna handlat om varför Lizzie mördade sin far och styvmor. Hade det med incest att göra? Pengar?

Romantisk affär med hushållerskan

På 1980-talet presenterade deckarförfattaren Ed McBain en ny teori i boken ”Lizzie”. Kanske var det så att dottern hade en romantisk affär med den irländska hushållerskan Bridget Sullivan? Hon fanns närvarande hela tiden under dagen då paret Borden mördades och hennes vittnesmål under rättegången väcker också frågor om vilken roll hon spelade. Var det verkligen så att hon putsade fönster utan att märka att Abby Borden slogs ihjäl i huset med 17 yxhugg?

Det är detta upplägg som filmen ”Lizzie” fokuserar på, en dramathriller som visades på Stockholms filmfestival 2018 men nu även finns tillgänglig digitalt. Här skildras Andrew (Jamey Sheridan) långt ifrån som ett offer, utan han är en man som förgriper sig på hushållerskan och behandlar Lizzie nedlåtande, allt med hustrun Abbys (Fiona Shaw) godkännande. Lizzie och Bridget, två nedtryckta själar, finner varandra. Mot slutet av filmen får vi se hur morden utfördes, i köttig detalj.

Kristen Stewart och Chloë Sevigny i ”Lizzie”.

Ingen glimt i ögat

För några år sedan hade Christina Ricci huvudrollen i en tv-film där hon spelade Lizzie Borden med glimten i ögat, sådant man kan kosta på sig när yxmorden har över ett sekel på nacken och inga anhöriga finns kvar. I ”Lizzie” finns inga glimtar i några ögon, utan filmskaparna har tagit sig an fallet med stort allvar. Handlaget är dystert och ganska segt. Att mycket av det som sker i filmen ligger nära det vi vet är sanning är ingen garanti för att det ska bli en spännande film.

Dessutom förblir både Lizzie och Bridget lite väl lösa i konturerna. Vi förstår motivationen som filmskaparna presenterar, men rollfigurerna behöver få mer liv än så. Chloë Sevigny är dock väl vald för huvudrollen, en kvinna vars dolda raseri bara växer.

Filmen finns att hyra och köpa på strömningstjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Fynda bland snygga klänningar, kappor och mycket mer - nu till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Kristen Stewart

Chloë Sevigny