Så har Kungen Elvis Presley anlänt till Cannes-festivalen

”Priscilla Presley tackade mig för att jag hade väckt liv i hennes före detta man”

Austin Butler och Priscilla Presley.
Austin Butler och Priscilla Presley.

CANNES. Så kom Kungen till stan.

Men Baz Luhrmanns film ”Elvis” väcker högst blandade känslor. Bland annat för att den berättas ur managern, överste Tom Parkers, synvinkel. Han spelas av en tjocksminkad Tom Hanks.

– När jag fick se en bild av honom, tänkte jag: Herregud, vad har jag tackat ja till?, säger han.

Tom Hanks är största stjärnan på festivalen vid sidan av Tom Cruise. ”Elvis” den film som i förväg väckt mest nyfikenhet, vid sidan av ”Top Gun: Maverick”.

Men där Cruise-filmen höjde temperaturen hos de flesta, inklusive franska flygvapnet som glatt hostade upp några miljoner och skickade ut ett antal plan att flyga över festivalpalatset inför galapremiären, har ”Elvis” väckt mer blandade känslor. Hyllningar av vissa recensenter, totalsågningar av andra. Matta applåder när jag såg filmen. En stående ovation på tolv minuter efter galapremiären, inte minst när Priscilla Presley (numera 77 år) kramade om Austin Butler som spelar Elvis.

Jag lägger mig mittemellan. Jag ”köper” Baz Luhrmanns yviga bildestetik, men trots att filmen är över två och en halv timmar lång, blir det lite som en ytlig snabbspolning genom Elvis Presleys (1935-1977) liv. Austin Butler är inte dålig, men inte särskilt porträttlik. Ibland ser han mer ut som Bill Skarsgård. Olivia DeJonge gör heller inte något större avtryck som Priscilla Presley.

Baz Luhrmann, Olivia DeJonge, Austin Butler och Tom Hanks.
Baz Luhrmann, Olivia DeJonge, Austin Butler och Tom Hanks.
Elvis Presley porträtterad 1964 och till höger skådespelaren Austin Butler som spelar rockikonen i filmen "Elvis". Arkivbild.
Elvis Presley porträtterad 1964 och till höger skådespelaren Austin Butler som spelar rockikonen i filmen "Elvis". Arkivbild.

Tom Hanks: Det betalar hyran

Och så berättas allt utifrån överste Tom Parkers (1909-1997) synvinkel. Managern som verkligen hjälpte Elvis att bli The King, men också såg till att roffa åt sig hälften av intäkterna.

På presskonferensen berättar Tom Hanks om sina tankar kring rollen.

– Några undrar varför jag plötsligt spelar en osympatisk rollfigur. Jag är ett proffs. Jag får betalt för att ta på mig olika människors kläder. Det betalar hyran.

– Först när Baz Luhrmann kontaktade mig om en Elvis-film, tänkte jag: Vilket slöseri med tid att ens prata om det? Då förstod jag inte vilken roll han ville ha mig i. Han berättade om Tom Parker och hans relation till Elvis. Jag hade aldrig tänkt på hur han såg ut eller hört hans röst. Sedan fick jag se en bild. Då tänkte jag: Herregud, vad har jag tackat ja till?

Tom Hanks, Baz Luhrmann och Austin Butler.
Tom Hanks, Baz Luhrmann och Austin Butler.
Austin Butler och Kaia Gerber på röda mattan i Cannes.
Austin Butler och Kaia Gerber på röda mattan i Cannes.

Tjocksminkad Hanks

I filmen är Tom Hanks rejält tjocksminkad i ansiktet.

– Men det svåraste var att förstå hur han tänkte. Han var en person som omedelbart tog över ett rum han klev in i. Han gjorde många människor glada. Men han lurade också många. På lite eller mycket pengar.

Och så skämtar Tom Hanks:

– Jag brukar ta med mig lite från alla roller jag har spelat. Nu vet jag att man inte alltid måste vara så ärlig (skratt).

Austin Butler i filmen ”Elvis”.
Austin Butler i filmen ”Elvis”.
Austin Butler i filmen ”Elvis”.
Austin Butler i filmen ”Elvis”.

”Priscilla Presley tackade mig”

Austin Butler berättar att han ägnade två år innan inspelningen att studera allt som rör Elvis Presley. Och att han till sist kom fram till att det viktigaste var att hitta hans själ, inte att vara så lik som möjligt.

Baz Luhrmann säger att en viktig sak med filmen är att visa skillnaden mellan show och business, två ord som annars brukar skrivas samman.

Han var medveten om att filmen hade fått några dåliga recensioner, det märktes.

– De enda recensioner jag bryr mig om är från de som vet hur det var. Priscilla Presley tackade mig efteråt för att jag hade väckt liv i hennes före detta man. Och hon sa att nu har barn och barnbarn och kommande generationer en film att se hur det var, i stället för bara myten om honom att förhålla sig till.

Filmen har Sverigepremiär 29 juni.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE