Snygg lovsång till musikteatern och drömmen om Broadway

Andrew Garfield som Jonathan Larson.
Andrew Garfield som Jonathan Larson.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tick, tick…Boom!

Regi Lin-Manuel Miranda, med Andrew Garfield, Alexandra Shipp. Robin de Jesus, Vanessa Hudgens, Joshua Henry, Bradley Whitford.


MUSIKAL Drömmen om Broadway, drömmen att slå igenom, att flytta till New York för att lyckas. På scen eller bakom scen. Många har försökt, få lyckas.

Jonathan Larson var en av drömmarna, skildrat i den här självbiografiska föreställningen. Som byggts ut till en vital långfilm av en annan framgångsrik musikalskapare, Lin-Manuel Miranda (”In the Heights” och ”Hamilton”).

”Tick, tick… Boom!” utspelas 1990 och skildrar hur Jonathan Larson (Andrew Garfield) slitit i åtta år med sin musikal ”Superbia”. Han kämpar för att skriva en sista avgörande sång och att få viktiga producenter till en genomgång av musikalen. Han försörjer sig som servitör och försummar sin flickvän och sina vänner.

”Superbia” blev inget genombrott för Larson. Det kom 1996 med ”Rent”, som jag såg på filmens New York theatre workshop innan ”Rent” flyttade till Broadway. Det är delvis samma värld och frågor som skildras i ”Rent” och ”Tick, tick… Boom!”. Aids-eran i New York. Människor i 30-årsåldern som slits mellan konstnärliga drömmar och att hitta en säkrare försörjning.

Den här filmen är en fest för folk som har kompositören Stephen Sondheim som husgud och älskar att se Sarah Dawn Finers musikalprogram från Broadway. Sondheim betydde mycket för Jonathan Larson, och dyker upp här, spelad av Bradley Whitford.

Jonathan Larson dog dagen innan ”Rent” hade publikpremiär i januari 1996, och fick aldrig uppleva den musikalens succé. Andrew Garfield är mycket bra i huvudrollen som den envise entusiasten som försöker och försöker och försöker igen. En smittande kärleksförklaring till musikteatern.

”Tick, tick…Boom!” har premiär på Netflix 19 november.

Vanessa Hudgens sjunger.
Vanessa Hudgens sjunger.
Publisert:

LÄS VIDARE