Phantom menace fyller 25 år – och är älskad

Yngre Star wars-fans har kört över de äldre

Liam Neeson, Ray Parks och Ewan McGregor i ”Star wars. Episod I – Det mörka hotet”.

KRÖNIKA. Min 14-årige systerson Theo plockade fram min gamla dvd-box med ”Stjärnornas krig”-filmerna.

– Men var är ”Phantom menace”? frågade han.

Det är inget snack om att något skumt har hänt under de senaste 25 åren.

Jag vet, jag talar ur en åldrings perspektiv. När vi pratar om ”Star wars” innebär det för mig originaltrilogin. Sedan finns det sevärda kapitel ur de två senare trilogierna, men de har helt enkelt inte samma rosenskimrande magi.

Där är vi nog alla överens, vi som har uppnått en viss ålder.

Vi minns ju också hur det var 1999, när den jordbävning kom som var George Lucas återkomst till ”Star wars” universum med ”Phantom menace”. Skalvet följdes av en kollektiv suck av besvikelse när alla redan då fullvuxna fans upptäckte att Lucas gjort en renodlad barnfilm, med en äppelkindad unge i huvudrollen och en irriterande sidekick, som dessutom i många läger ansågs vara rasistisk.

Fick försvara filmen i ett magasin

Även jag var besviken, men såg ändå ett värde i den som en påkostad, fartfylld film för just barn, med viss potential inför de kommande två delarna i den nya trilogin.

Jag tyckte att den var värd sina Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus och det var upp till mig att försvara filmen när Aftonbladet gjorde ett ”Star wars”-magasin 2015.

Men mer än så var det inte värt. Jag hade inget behov av att äga den på dvd.

Kanske har det gått lite under radarn för många i min generation att ”Phantom menace” älskades av de där barnen i publiken 1999 – och har fortsatt att älskas av nya generationer.

Enligt källor till Variety är ”Phantom menace” mest strömmad av ”Star wars”-filmerna. Inte den traditionellt omhuldade ”Rymdimperiet slår tillbaka”.

George Lucas under sin ”masterclass” i Cannes.

Så det betyder ändå något att filmen nu fyller 25 år och har blivit en klassiker. Just Variety publicerade nyligen ett samtal mellan tre medarbetare som representerade olika generationer av ”Star wars”-tittare: en i min ålder som var förfärad när han såg filmen 1999, en som var barn då och älskade filmen och så en nykomling som inte hade sett någon ”Star wars” alls.

Som väntat är det rolig läsning som får en att förundras över detta bestående bygge som George Lucas ligger bakom. Han är nu så respekterad att han till och med fick hederspris i Cannes nyligen.

”Cheferna hatade filmen”

I en artikel av Aftonbladets Jan-Olov Andersson, som var på plats för Lucas ”masterclass” i Cannes, pratade regissören om hur filmbolagscheferna hade lågt förtroende för ”Stjärnornas krig” inför premiären 1977:

– När de såg det färdiga resultatet hatade de flesta cheferna filmen. Tror den bara fick premiär på 32 biografer. Det var inte förrän cheferna såg att köerna till biograferna sträckte sig runt kvarteren som de lanserade filmen ordentligt.

Saker och ting har förändrats för Lucas, genom olika epoker. Ibland har han fått ha tålamod med cheferna. Ibland med fansen.

Det är 34 år mellan mig och Theo. Jag är glad att han också gillar ”Star wars”. Jag kan leva med att det är ”Phantom menace”.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln