Barnens val i Berlin - filmen om "Elina"

FILM

Svenska succén fick en Kristallbjörn på festivalen

1 av 2 | Foto: OMTUMLAD REGISSÖR Klaus Härös film om Elina hyllades stort under barnfilmsveckan i Berlin. Och som krona på verket fick han i går Kristallbjörnen. "Det är så kul att barn utomlands också gillar filmen", sa Härö.

BERLIN

"Elina" är bäst!

Om barnen får välja.

I går belönades den svenska filmen med barnjuryns stora pris Kristallbjörnen på Berlin filmfestival.

Regissören Klaus Härö hann bara hem och vända. Sedan var det dags att återvända till Berlin filmfestival och den stora prisutdelningen i går eftermiddag.

- Jag hade varit helt nöjd utan björn, vi var ju i så jäkla bra sällskap, säger en omtumlad Klaus Härö efter prisutdelningen.

Hans svenska barnfilm "Elina - som om jag inte fanns" hyllades stort under barnfilmsveckan på Berlins filmfestival.

Stående ovationer

Filmen handlar om en finlandssvensk flicka som förlorat sin pappa i Tornedalen på 1950-talet. Regissören och de två unga skådespelerskorna Natalie Minnevik, 11, och Tind Soneby, 10, fick stående ovationer när de gästade galavisningen tidigare i veckan.

Den upplevelsen toppades vid prisutdelningen i går. Förutom att "Elina" fick juryns speciella hedersomnämnande vann filmen Kristallbjörnen. Barnjuryns pris för bästa film.

"Taket lyfte"

- Det här är det stora priset, säger Klaus Härö. Vi har fått ett helt otroligt mottagande, taket lyfte av applåder under galavisningen. Det är så kul att barn utomlands också gillar filmen.

Nog var det ett magiskt ögonblick när långfilmsdebuterande Klaus Härö gick upp på scen för att motta Kristallbjörnen.

- Jag ska vara rädd om den här björnen, och framför allt ska jag vara försiktig i mitt hjärta när jag väljer nästa ämne att filma, sa han till publiken.

Det var skandinaverna som dominerade Barnfilmfestivalen i Berlin i år. Vuxenjuryn utsåg den danska filmen "Wallah Be" av Pia Bovin till bästa film.

Streep, Kidman och Moore vann för "Timmarna"

Karin Lindstedt