Här är två nya citronstjärnor

FILM

Bornebusch & Wärmländer får huvudroller när succébok blir film

Foto: ANNA KATARINA LARSSON, BÖRJE THURESSON
INTE SURA Rakel Wärmländer får spela mot sin kompis Josephine Bornebusch i ”Små citroner gula”. ”Blir det ett folkligt genom- brott för mig är det kul. Men framför allt vill jag att filmen blir bra”, säger Rakel Wärmländer. För regin står Teresa Fabik.

”Solsidan”-Mickan blir Lussan.

Nöjesbladet kan avslöja den hemliga rollistan för ”Små citroner gula”.

– Jag hoppas folk ser Lussan och inte Mickan, säger Teresa Fabik, regissör.

När Kajsa Ingemarssons roman ”Små citroner gula” blir film får Rakel Wärmländer, 30, huvudrollen som Agnes. Hennes kompis Lussan spelas av ”Solsidan”-skådisen Josephine Bornebusch, 30.

– Bornebuschs figur är frispråkig och grov. Irriterande på ett skönt sätt. När folk ser den här filmen hoppas jag de ser Lussan och inte Mickan, säger regissören Teresa Fabik.

Fantastisk kemi

Wärmländer och Bornebusch, som spelar vänner i filmen är vänner även i verkligheten.

– De har jättebra personkemi. Jag visste inte att de är kompisar, men sedan tänkte jag ”aha, är det därför de spelar så bra ihop”, fortsätter Teresa Fabik.

I övriga roller ses Sverrir Gudnason, Tomas von Brömssen, Anki Lidén, Eric Ericson och Richard Ulfsäter. Johan Rabaeus spelar restaurangchefen Gérard.

– Hans språkkunskaper är bra för rollen. Han ska ju spela en fransman, säger Teresa Fabik.

”Små citroner gula” kom ut 2004 och handlar om hur Agnes tillvaro rasar samman. Hon förlorar sitt jobb och blir dumpad av sin pojkvän.

Skiljer sig från boken

– Vi repeterar för fullt. Vi diskuterar repliker, handlingen och kommer med en del nya förslag. Dessutom analyserar vi våra relationer, säger Rakel Wärmländer.

De som läst boken kommer att känna igen sig, men det finns också ett och annat som avviker.

– Manuset är en bearbetning av boken. De skiljer sig åt. Själva grundstoryn är absolut ”Små citroner gula”. Det finns spår som man behövt förstärka för att det ska bli en bra film. Annat har man tonat ned, säger Rakel Wärmländer.

Filmen, som produceras av Tre vänner, spelas in i oktober och november. Premiären är inplanerad till nästa höst.