Lasse: Jag vill få skrämmas

FILM

Hallström flyttar till skärgården för att spela in ”Hypnotisören”

Har dålig koll Lasse Hallström ska göra sin första svenska film sedan 1986. Nu måste han lära sig vad som har hänt i branschen sedan dess.

BERLIN. Sist Lasse Hallström gjorde film i Sverige var det Bullerbyn.

Nu flyttar han hem. Och återvänder som regissör. Inte för att skildra idyllen utan för thrillern ”Hypnotisören”.

– Jag har fantiserat länge om att få skrämmas, säger Lasse Hallström.

Och svenska thrillers ligger i tiden.

– Jag hörde just begreppet scandinavian noir, säger Lasse Hallström, 64. Jag vet inte vad det betyder. Har det med Ingmar Bergman att göra?

Nej, nej, det är Stieg Larsson, Wallander och annat som fått genomslag i många andra länder.

– Jag har varit utanför och inte förstått vidden av det intresset. Jag såg ”Låt den rätte komma in”. Den är oerhört stark. ”Snabba cash” också. Joel Kinnaman är väldigt bra. Annars är jag pinsamt okunnig när det gäller skådespelare och svenska filmer. Jag åkte från Sverige 1986 efter ”Mer om oss barn i Bullerbyn”.

Hur ska du då välja folk till ”Hypnotisören”?

– Jag får väl titta på dvd och lyssna på goda råd.

Har du länge velat göra något mörkare?

– Ja, jag har fantiserat om det mycket men inte fått sådana manus. I USA tänker de inte på mig för det. Jag har inte gjort våldsamt eller skrämmande. Den stora förebilden är ”Mannen på taket” av Bo Widerberg.

”Jag ska förnya”

Ska du se om sådana filmer?

– Nej, jag vill göra något eget. Jag föreställer mig att jag ska förnya genren.

”Blir kaotiskt”

Innan dess ska du filma med Nicole Kidman i en sann historia om könsbyte.

– Jag ska göra ”Danish girl” först. Det verkar vara på allvar nu, ska hända i juli. Då blir det mycket att pyssla med. Jag får klippa den medan jag förbereder ”Hypnotisören”. Det blir kaotiskt och mycket arbete. Precis som jag vill ha det.

Det är också dags att bosätta sig i Stockholm med Lena Olin.

– Vi gick i lägenhetstankar men tänkte om: Vi ska bo i skärgården. Nu är vi där och ordnar permanentboende. Vi har hittat ett ställe där det renoveras och grejas. Det blir lagom färdigt till vi kommer hem. Jag ska spela in ”Hypnotisören” i januari.

Ska filma i Norrland

Är det något som har förändrats i Sverige?

– Jag måste vänja mig vid det fasansfulla sättet de pratar i radio och tv nu. De betonar varenda ord väldigt starkt. Det orkar jag inte höra på. Så fick man inte göra när jag åkte hemifrån för tjugo år sedan.

Men mest är han förväntansfull.

– Det ska bli väldigt kul att filma i Stockholm och Norrland. Att få uppleva allt svenskt under en längre period. Ett jädra kul äventyr.