”Bojkotta Ben Stillers film”

FILM

Handikapp- organisationer rasar mot ny film

Ben Stiller är i blåsväder.

Flera handikapporganisationer i USA uppmanar till att inte se stjärnans nya komedi ”Tropic Thunder”.

De menar att filmen ger en negativ bild av förståndshandikappade och funktionshindrade.

Foto: Ben Stiller.

– Vi uppmanar folk att inte gå och se filmen och vi hoppas uppmärksamma folk att inte använda nedsättande ord om den här delen av befolkningen, säger Peter Wheeler, talesman för Special Olympics, en av 22 handikapporganisationer som uppmanar till nationell bojkott av ”Tropic Thunder”.

Organisationerna planerar även att protestera vid filmens premiär i Los Angeles på måndagkvällen.

Filmen, som är producerad av Ben Stiller och förutom honom innehåller bland andra stjärnor som Jack Black, Tom Cruise och Robert Downey, Jr, är en satir om självupptagna filmstjärnor.

”Inga ändringar”

Organisationerna är speciellt upprörda på att ordet ”retard" (efterbliven, NE:s översättning) används ofta i filmen angående Ben Stillers karaktär.

Filmens motståndare var i förra veckan i möte med filmbolaget DreamWorks chefer för att diskutera ”Tropic Thunder”, men inga ändringar kommer att göras.

– Vi har haft produktiva diskussioner med representanter för handikapporganisationer och ser fram emot att ha ett nära samarbete med dem i framtiden, men det kommer inte klippas eller ändras något i filmen, säger DreamWorks talesman Chip Sullivan till Reuters.