Mejla

Stefan Hedmark

Första trailern för Rapace-filmen om Norrmalmstorgsdramat

Ethan Hawke har en av huvudrollerna i ”Stockholm”

FILM

FILMTRAILER. Stockholmssyndromet vet folk utanför Sveriges gränser vad det är.

Norrmalmstorgsdramat har de aldrig hört talas om.

Det kommer Ethan Hawke att ändra på.

Filmen ”Stockholm” var färdig redan förra året och premiärvisades då på filmfestivalen Tribeca i New York. Men senare i år dags för en större premiär på både amerikanska och svenska biografer.

Den handlar alltså om Norrmalmstorgsdramat, men den kanadensiske regissören Robert Budreau har i sitt manus använt sig av fiktiva rollfigurer – och gett berättelsen en komisk touch.

Filmen kommer att utforska berättelsen som gav upphov till vad psykologer världen runt kallar Stockholmssyndromet, ett tillstånd där ett kidnappnings- eller gisslanoffer utvecklar en relation med och sympati för gärningsmannen.

Noomi Rapace spelar bankkassörskan Bianca Lind medan Ethan Hawke och Mark Strong gör två rånare. Gustaf Hammarsten spelar taxichaufför i en mindre roll; Shanti Roney gör Olof Palme. Det är en salig blandning av nationaliteter, även om rollfigurerna är svenska. Roney var för övrigt även med i den svenska tv-filmen ”Norrmalmstorg” (2003) där han spelade Clark Olofsson.

”Stockholm” ser ut att välja en lite annorlunda riktning. Vi håller tummarna för att det inte blir pajigt.

Tanken var först att filmen skulle ha haft premiär den 5 april, men distributören Scanbox meddelar att det nyligen har ändrats. Nytt datum kommer senare.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN – Jätterea på supersäljarna inom TV. Spara tusenlappar. Köp här

Komplett.se

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmtrailers

Ethan Hawke

Noomi Rapace

Gustaf Hammarsten