”Nya filmen är både grym och gullig”

Uppdaterad 2012-11-14 | Publicerad 2012-11-13

Så bra är nya ”Twilight - breaking dawn del 2”

Avslutande ”Twilight” är bättre än ”Breaking dawn del 1”.

Men den är bitvis mycket brutal och skrämmande våldsam.

ACTION/KÄRLEK. Hur dödar man en vampyr i ”Twilight”-världen?

Man vrider av huvudet och sätter eld på det.

Greppet får man lära sig grundligt i finalen av filmserien. Jag har aldrig sett så många bortslitna och avvridna huvuden i en film. Det är lätt att förstå varför den fått 15-årsgräns.

Nyfödd vampyr

Det är mindre romantik den här gången. Bella och Edward gifte sig i del 1, ­hade en bröllopsnatt så sängen gick sönder och Bella blev gravid. Ett havandeskap som var så svårt att hon höll på att dö och en dramatisk förlossning.

När del 2 börjar är Bella vampyr. Nyfödd med blodtörst, men också starkare än alla de andra vampyrerna. Hon kan dock behärska sig, även när hon får träffa sin gulliga dotter som alltså är hälften människa. En kort idyll där flickebarnet växer väldigt hastigt och Edward och Bella pratar om lyckan att vara vampyr och kunna ha sex hur länge som helst.

Men rykten om barnet når vampyrledarna Volturi och hjältefamiljen Cullen förbereder sig för att bli anfallna. De reser till andra vampyrsläkter för att få ut sanningen innan Volturis ledare Aro och hans underhuggare slår till. Vampyrer med olika krafter, det ­påminner om X-Men.

Sheen underhållande

Träning och planering inför slutstriden. Som många andra actionfilmer. Här finns lite humor också, ­ibland ofrivillig, och ­Michael Sheen är underhållande som den otäcke Aro.

Filmen är både grym och gullig. Även vampyrer vill leva mamma, pappa, barn i ett ljust och fräscht hus på landet, med brasa och hund. Nåja, varulv.

Det här är faktiskt varelser som kan leva lyckligt, i evighet, i alla dagar. Om de kan behålla ­huvudet, ­förstås.

Nöjesbladet sätter ➕ på nya ”Twilight”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus KÄRLEK

Edward och Bella är passionerat nygifta. Rätt tråkigt för ­utomstående. Till och med de andra i famljen Cullen vill ha dem på avstånd.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus HUMOR

Ibland blir det skrattretande, som när Bella och Edward ­rusar romantiskt genom skogen och jagar byte. Ibland är Michael Sheen härligt ­färgstark skurk.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus NYKOMLINGAR

Joe Anderson och Lee Pace är intressanta nya typer med egna krafter i ”Twilights” universum.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus ACTION

En lång och brutal strid dominerar den sista delen av ­filmen, och det är stundtals som en krigsfilm md mnycket våld och död. Effektscener när vampyrer forsar fram är mindre övertygande.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus ÖGON

Har kontaktlinser och stirrande någonsin haft större betydelse? Vampyrernas röda ögon avslöjar dem, och några av dem använder blicken som kraftfält.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln