Tecknade vuxenfilmen får ses av barn i Sverige

FILM

Den svenska åldersgränsen på ”Sausage party” skapar rubriker i England – scenerna du kanske inte vill att dina barn ska se

1 av 3

Ordet ”fuck” sägs 126 gånger och korvar har sex med korvbröd.

Nu uppmärksammas den låga svenska åldersgränsen på vuxenfilmen ”Sausage party” utomlands.

Här är scenerna som får folk att förfasas över den tecknade filmen.

OBS, SPOILERVARNING! LÄNGRE NER I TEXTEN BESKRIVS NYCKELSCENER UR FILMEN

Förra veckan hade Seth Rogens ”Sausage party” svensk premiär och SF Bio betonar på sin hemsida att den tecknade filmen: ”är INTE en familjefilm”.

Filmen har röstskådespelare som Kristen Wiig, Jonah Hill och Edward Norton i rollerna och i Storbritannien har ”Sausage party” försetts med 15-årsgräns. Men i Sverige är filmen tillåten från 11 år. Det innebär att den får ses från 7 års ålder i vuxens sällskap.

DN:s filmkritiker reagerade

Den svenska åldersgränsen uppmärksammas nu över världen. Den brittiska dagstidningen Guardian förfasas över att barn i Sverige tillåts se en film som innehåller scener med droger, är fylld med sexuella referenser och ordet ”fuck” upprepade gånger.

Även Dagens Nyheters filmkriter Hynek Pallas har reagerat på åldersgränsen. Han tog med sig barn på en visning av den tecknade filmen och skriver på Twitter:

”Inte heller trailern signalerar ju hur grov Sausage party faktiskt är. Mvh tog med barn på den”.

40 referenser till avföring

Svenska åldersgränser sätts inte utifrån lämpligheten att se en film. I lagtexten specificeras istället att bedömningen görs utifrån om filmen ”kan vara till skada för välbefinnandet för barn i den aktuella åldersgruppen”.

”Sausage party” utspelar sig i ett varuhus och handlar om hur matvaror upptäcker att människor inte är gudar som ska föra dem till paradiset utan snarare bara är hungriga.

Den amerikanska föräldrasajten Kids in mind har specificerat att ordet ”fuck” och olika böjningar förekommer 126 gånger i filmen, tillsammans med 35 sexuella referenser och 40 referenser till avföring. Sajten listar ockås explicita scener för att föräldrar ska förstå varför filmen inte är lämplig för barn. Gizmodo-bloggen Io9 tycker att sättet scenerna beskrivs är roligare än själva filmen.

Scener du möjligen inte vill att dina barn ska se

Eller vad sägs om följande barnavskräckande scenbeskrivningar hämtade från Kids in mind:

En snabb sekvens av scener visar matvaror som har sex med flera olika partners (till synes oralt, vaginalt och analt, fastän matvarorna inte har några kön).

Fyra föremål bildar en anal-vaginal-oral kedja där alla stöter vilt samtidigt som en taco suger kraftfullt på en varmkorv, en varmkorv glider in i ett bröd, vänder sig med ansiktet nedåt och stöter och närbilder visar ansikten på matvaror i orgasmögonblick (stön, skrik och ögon som rullar bakåt).

En använd kondom i en gränd talar till en varmkorv som springer iväg.

En varmkorv säger ”Jag har aldrig varit i ett bröd förut” och brödet svarar ”Jag har aldrig öppnat upp mig förut, ser du hur trång jag är?”

En manlig douche-flaska suger ur juicen mellan benen på en manlig juicekartong. En kvinnlig taco suger på den nedre delen av ett korvbröd mellan brödets ben.

En manlig flaska alkohol tycks ha sex med två kvinnliga vodkaflaskor som skumpar mot hans framsida.

Ett pitabröd talar om för en bagel: ”ta bort din näsa ur mitt skrev”. Senare kysser de varandra.

En varmkorv drar ett pärlband ur nedre delen av ett korvbröd.

ARTIKELN HANDLAR OM