Sagan om marknadsföRingen

FILM

Svenske Magnus har kontakt med världens alla ’Hobbit’-fantaster

1 av 4 | Foto: Magnus Hjert åkte bort, men kom inte hem igen. Nu arbetar han på Weta cave i Nya Zeeland. ”Det passar mig som hand i handske”, säger Magnus.

WELLINGTON. Har har mångas drömjobb.

Mitt i hjärtat av Peter Jacksons filmvärld sitter en svensk.

Magnus Hjert håller kontakt med fans och samlare från hela världen.

Weta heter företaget som skapar allt som behövs till filmerna. De har också ­öppnat en affär, Weta cave, där fans kan köpa prylar och få se lite av arbetet. Det kom så många besökare dit men det fanns lite att titta på. Då startades ett litet museum och en guidad tur. Det handlar om ”Sagan om ringen” och ”Hobbit”, men också ”Tintin”, ”King-Kong”, ”Avatar”, ”District 9” och annat som Weta arbetat med.

”Jag älskar film”

I samma hus som affären sitter Magnus Hjert och jobbar med marknads­föring.

– Det passade mig som hand i handske, säger han. Jag älskar film, fantasy och science fiction. Saker som ”Sagan om ringen” och ”Tintin”.

Han träffade sin fru ­Rachel i London 1996 när han arbetade på America online. De gifte sig år 2000. Han från Sverige, hon från Nya Zeeland. De bestämde att de och deras två barn skulle bo i hennes hemland i tre år, men blev kvar.

Chattade med 7 000

Efter drygt fyra år sökte han jobbet på Weta och fick det.

– Det var min svägerska som såg annonsen och sa att jobbet borde vara perfekt för mig, ­säger Magnus Hjert.

Det var det. En viktig del av jobbet är att ha kontakt med alla fans.

– När det bestämdes att ”Hobbit” skulle filmas behövdes en satsning, säger Magnus Hjert. En av mina första dagar på jobbet fick jag hålla i en chatt med ­Peter Jackson, Guillermo del Toro och 7 000 fans.

Signerade prylar

Hans arbete består bland annat av att vara inne på olika sajter och ­diskutera och kolla vad folk vill ha.

– Fansen är väldigt intresserade, vi har mycket kontakt tack vare Facebook och Twitter.

Det finns också många samlare runt om i världen.  Affären Weta Cave är en del av samma satsning. Något som håller intresset vid liv mellan och efter filmerna.

– Jag älskar att jobba med våra designers, säger Magnus. Fansen uppskattar att det är samma som gör figurerna som arbetat med ­filmerna. Ibland prylar signerade av skådespelarna.

Gjorde brynjor i köket

Peter Jackson är själv en stor samlare, liksom ­Richard Taylor som är chef för Weta. Magnus samlar inte statyer, men gillar rekvisita och prylar. En nyckel till Erebor eller en strålpistol till en science fictionfilm.

Alla avdelningar hjälps åt och sitter nära varandra.

– När det var ont om plats satt de och gjorde ringbrynjor till ”Hobbit”

i vårt kök, ­säger han.