För våldsam för barn, för barnslig för vuxna

Ny värld, gammal intrig i ”Mortal engines”

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
London, rullande rovstad i framtiden.
Foto: UIP
London, rullande rovstad i framtiden.

MORTAL ENGINES Regi: Christian Rivers. Med: Hera Hilmar, Hugo Weaving, Jihae, Robert Sheehan, Leila George och Stephen Lang.

ÄVENTYR. En ny filmisk värld - men mycket är bekant. Det är nya kläder, nya landskap, nya specialeffektr och nya fordon. Fordon?! Det är hela städer som kör omkring i ett öken-Europa efter katastrofen.

Vi är tusen år i framtiden. Sextiominuterskriget förstörde en stor del av jorden, och många överlevande åker runt i gigantiska städer på hjul. London är en sådan, en rovstad som jagar upp mindre byar som forna tiders piratskepp.
Förutsättningarna förklaras effektivt i inledningen. En ung kvinnlig hjälte är ute efter hämnd. En sympatisk ung man jobbar på Londons museum och upptäcker skumma saker. Science fiction, men mycket igenkänning. Inte minst i olika varianter av relationen föräldrar-barn.

Och action. Man kan tänka på ”Star wars” och gamla krigsfilmer i några av filmens flyganfall. Filmens värld ser komplicerad ut, men intrigen tar enkla genvägar. Bitvis ologisk. Mycket effekter. För våldsam för barn, för barnslig för vuxna.

Foto: UIP
Hera Hilmar har huvudrollen som hämnaren Hester.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN