– Jag tog ut all fanskap i filmen

FILM

Lisa Loven Kongsli om att spela krisande hustru i ”Turist” – samtidigt som hon var nykär

1 av 4 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Efter några teaterroller i Norge blev Lisa Loven Kongsli, 34, kallad till provfilmning. ”Ruben frågade en väninna på filmskolan i Göteborg om hon kände några norska skådespelare. Så det var via folk jag hamnade på en lista med namn”, säger hon.

Ruben Östlunds succéfilm ”Turist” handlar om en ­familj i kris.

På riktigt är Lisa Loven Kongslis, 34, liv totala motsatsen.

– Jag fick barn precis före Cannes-premiären. Och jag tog ut all fanskap i filmen, så det inte skulle gå ut över min egen man, säger hon och skrattar.

I filmen åker en familj på skidsemester i Alperna. När en lavin hotar att dra in över den restaurang där de äter lunch, flyr mannen Tomas (Johannes Bah Kuhnke) och lämnar hustrun Ebba (Kongsli) och barnen i sticket. Maktbalansen i ­familjen är förändrad för alltid.

– Tomas är en fegis. Det Ebba blir utsatt för är jävligt vanskligt. Hon vill nästan inte själv erkänna att han springer, för då erkänner hon att hennes man är en ­fegis, säger Lisa Loven Kongsli, som här gör sin första större filmroll.

Glatt överraskad

Hon har varit skådespelerska sedan 2008. Haft ­huvudroller på teatern i Norge. Hon blev glatt överraskad när hon blev kallad till provfilmning.

Ruben frågade en ­väninna på filmskolan ­i Göteborg om hon kände några norska skådespelare. Så det var via folk jag hamnade på en lista med namn. Min ­käresta och jag delade på en flaska champagne ­redan då. Det var min inställning.

Och Lisa inte bara fick rollen, hon har också hyllats för sitt mångfacetterade porträtt av Ebba.

Men inspelningen var ingen lek.

Lisa och hennes sambo Joakim hade varit kompisar i 14 år, när de blev kära i varandra för tre år sedan.

Men medan de var som nyförälskade, skulle Lisa dagarna i ända spela en kvinna vars äktenskap gått i stå, i en familj i totalkris.

– Ibland under inspelningen tänkte jag: Tänk om vi blir så här, som familjen i filmen. Så jag tog ut all fanskap när det gäller känslor mot män i filmen i stället, så att det inte skulle gå ut över min man.

”Gick väldigt bra”

Ungefär när inspelningen var över, blev Lisa gravid. Några veckor innan världspremiären i Cannes föddes Johanne.

– Vi var i Cannes när hon var tre veckor gammal och det gick väldigt bra. ­Livet har ju förändrats i 360 grader. Nu har jag fullständigt gått in i det, jag älskar att ­vara mamma.