Originell film man inte glömmer

Så bra är hundfilmen ”Revolten” från Ungern

Ett riktigt hundliv  Lili och hennes hund Hagen innan allting går fruktansvärt fel.
Ett riktigt hundliv Lili och hennes hund Hagen innan allting går fruktansvärt fel.

DRAMA Hundar och musikens makt. Starka känslor.

”Revolten” utspelas i Budapest där 13-åriga Lili tvingas flytta in med sin pappa. Föräldrarna är skilda och ­modern ska arbeta i Australien i några månader. Lili har en hund, Hagen, och han får absolut inte bo i pappans lägenhet.

Hagen är blandras, vilket i den här dystopin inte uppskattas av myndigheterna. Blandrashundar jagas och blir inlåsta/avlivade.

Men inte Hagen. När fadern släpper honom lös på gatorna i Budapest klarar han sig själv ett tag. Han blir fast hos en hunduppfödare som tränar Hagen till kamphund. Genom att tortera och plåga honom i mycket obehagliga scener.

Sedan låter han Hagen ställa upp och slåss på liv och död mot annan hund för vadslagning.

Lilis snälla husdjur förvandlas till ett mordiskt vapen. Han hamnar bland de fängslade djuren i hundgården men ordnar en rymning. Hundar slår tillbaka och Hagen ser till att hämnas på de flesta som varit dumma mot honom. Och det är många människor.

Det ekar ”Apornas planet” över djurens uppror. Lilas pappa jobbar i ett slakthus, symboliken med den förtryckta blandrasen är klar och musiken förstärker skoningslöst. En tydlig film.

Men det är också starkt och originellt filmberättande som man inte glömmer.

Publisert: