Smittande skräck

”Smile” lyckas väl med det den ska

Publicerad 2022-09-30

”Smile”

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Smile

Regi Parker Finn, med Sosie Bacon, Jessie T. Usher, Kyle Gallner, Robin Weigert, Caitlin Stasey, Kal Penn, Rob Morgan


FILMRECENSION. Terapeuten Rose Cutter blir vittne till ett självmord och dras in i en kedja av skräck och nervterror.

SKRÄCK. Som terapeut på en psykiatrisk akutmottagning tillbringar Dr Rose Cotter (Sosie Bacon) en stor del av dagarna med att lugna patienter med att de är trygga där de är och att de syner som de upplever inte är verkliga. När en hysterisk och hysteriskt smilande patient spektakulärt tar livet av sig framför Dr Cotter – efter att först ha berättat att hon ser leende människor överallt, lever i total skräck och vet att hon ska dö – leder det ena till det andra, och snart är Dr Cotter varken trygg eller säker på om det hon själv ser och upplever är verkligt. Leenden smittar, visar det sig.

"Smile" innehåller definitivt en hel del klichéer, få överraskningar och en och annan direkt larvighet, och klimax är som så ofta den minst skrämmande delen – men vägen dit lyckas "Smile" väl med det den ska. Förlitar sig inte (främst) på hoppa till-skräck, utan på stämning som förstärks av "White Lotus"-kompositören Cristobal Tapia de Veers obehagliga soundtrack. Regissören Parker Finn ger också publiken till skillnad från så många andra inom genren behövlig nervvila mellan pulspåslagen. Allt sammantaget med Sosie Bacons skådespelarinsats ger mer än godkänt, trots att ”Smile” knappast bryter ny mark.


Visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln