Stefan Hedmark

Blodet kommer att flyta på bio lagom till jul i år

Tomtesplatter och mördarclowner på bio

David Harbour i ”Violent night”.
David Harbour i ”Violent night”.

KRÖNIKA. Det blir en röd jul i år.

Blodröd, faktiskt.

I morgon fredag har ”Violent night” premiär, den norske regissören Tommy Wirkolas senaste blodsprutande bioverk. Om man en gång har gjort succé med zombienazister i fjällen så känns det inte som ett särskilt långt steg till en actionsplatterfest med tomten i huvudrollen.

Eftersom den fantasieggande ”Troll” också har premiär denna vecka är det bara att tacka och bocka för norsk kreativitet. Den behövs.

Nästa vecka laddar vi om köttfesten. Då har skräcksensationen ”Terrifier 2” biopremiär. Om ni undrar om det ens kom en etta är ni förlåtna. Det var inte många som brydde sig när den hade premiär på en festival i USA för sex år sedan. Filmen gjorde en kort vända på amerikanska biografer och släpptes sedan på dvd. I Sverige finns den att se på Amazon Prime Video.

Sadism kryddat med humor

Långsamt men säkert byggdes ett litet kultrykte upp kring första ”Terrifier”. Visst, det är tunt manus och ojämn regi. Men de groteska och sadistiska mordscenerna har något ändå, särskilt när de kryddas med ett sinne för humor. Framför allt har filmen mördarclownen Art.

Han är en pantomimfigur som aldrig säger någonting. Uppsynen balanserar mellan mänskligt och monstruöst, för att mot slutet helt överge det förstnämnda.

Art the clown i ”Terrifier 2”.
Art the clown i ”Terrifier 2”.

När regissören Damien Leone skrapade ihop nog med pengar för att göra en uppföljare gjorde han det otänkbara – en grisig lågbudgetskräckis där speltiden är vansinniga två timmar och tjugo minuter. Sedan kom nästa chock: filmen hyllades av kritikerna.

Inbjudan i form av spypåse

”Terrifier 2” har blivit en biosuccé i USA, där ryktet har spridit sig med god hjälp av rapporter om biobesökare som har både svimmat och spytt. Det utnyttjas förstås i marknadsföringen. Själv fick jag inbjudan till pressvisningen i form av en spypåse.

Men jag laddar med absolut godhet. En film där ondskan är befriande frånvarande. Streamingaktuella ”En julig julberättelse” på HBO Max är snäll, mysig, nostalgisk och harmlös.

Låt mig få ha det i fred en stilla natt, innan jag måste se Art the clown såga itu kvinnor.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN