Navalnyj tackar för Oscar: ”Alltid den sista att få reda på saker”

Hyllar sin fru och filmarna – från fängelset

TT-AFP

Uppdaterad 2023-03-16 | Publicerad 2023-03-15

”Aleksej Navalnyj – De sista dagarna i frihet” fick en Oscar för bästa dokumentär på söndagens gala och nu tackar den fängslade ryske dissidenten teamet bakom filmen och passar på att hylla de människor som står upp mot diktatur och krig.

På Twitter skriver Navalnyj:

”Några ord från killen som alltid är den sista som får reda på saker. Det här är inte min film, jag vann inte någon Oscar och jag kan inte tillägna någon det här priset. Dock vill jag tillägna mitt bidrag till den här filmen alla ärliga och modiga människor över hela världen som dag efter dag finner styrkan att konfrontera diktaturens monster och dess ständiga följeslagare – krig.”

Aleksej Navalnyjs dotter Darja, hustru Julia och sonen Zachar tog tillsammans med regissören Daniel Roher emot pris för bästa dokumentär vid söndagens Oscarsgala.

46-åringen fick veta om filmpriset av sin advokat via videolänk under en domstolsförhandling.

Navalnyj tackar gruppen bakom filmen: den kanadensiske regissören Daniel Roher, den undersökande journalisten Christo Grozev och Maria Pevtjich, som arbetar på Navalnyjs organisation.

Navalnyj tackade också sin fru Julia, som var på plats i Hollywood i söndags för att ta emot priset.

”Julia, tack för att du var med och stöttade och vid ett par tillfällen hindrade mig från att ha ihjäl filmteamet”, skriver han.

Navalnyj har ofta kritiserat Rysslands offensiv i Ukraina från fängelset och uppmanat det ryska folket att protestera. I en kommentar till utmärkelsen säger Kremls talesman Dmitrij Peskov att Hollywood ”politiserar” filmbranschen.

Navalnyj.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln