Assange rasar mot Wikileaksdokumentär

Foto: Showtime/AP/TT
Julian Assange i ”Risk”.

avTT

FILM

Dokumentären "Risk" har följt Wikileaks från de tidiga avslöjandena som ansågs vara revolutionerande för den avslöjande journalistiken.

Men de senare åren visar en mörk bild av grundaren Julian Assange, som inte längre talar med "Risks" regissör.

Laura Poitras, som regisserat dokumentären "Citizenfour" om Edward Snowden, har även följt Wikileaksgrundaren Julian Assange sedan 2011.

De senaste åren har Poitras filmat Assange och hans anställda medan Wikileaks gjort stora avslöjanden. Men efter att ha sett ”Risk” slutade Assange helt att tala med Poitras, berättar hon.

För trots att filmen börjar som en skildring av en ny aktör inom den avslöjande journalistiken, visar den en sida av Assange som är allt annat än smickrande.

– Jag hade inte planerat att fokusera på genusproblematik. Den handlar fortfarande i allra högsta grad om journalistik, men det blev ett undertema som jag var tvungen att hantera, som jag initialt inte trodde att jag skulle behöva hantera, säger Laura Poitras till Variety.

Fäller sexistiska kommentarer

Enligt filmtidningen fäller Assange flera sexistiska och misogyna kommentarer framför kameran. Efter att ha anklagats för våldtäkt i Stockholm 2010 säger han att kvinnorna påhejats av radikala feminister. Han filmas även när han gör sexuella anspelningar när han talar med sina kvinnliga kollegor.

– Han ville inte att det skulle vara med i filmen, säger Poitras till Variety.

”Risk” hade premiär på filmfestivalen i Cannes 2016. I sommar kommer den gå bio och på tv i USA. Huruvida den kommer till Sverige är oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM