Jonas Gardell

Jonas Gardells film hyllas i Toronto

Av: 

Jens Peterson

FILM

TORONTO. När romanen ”En komikers uppväxt” kom var Jonas Gardell 29 år. Han såg tillbaka på sin skolgång och mobbing.

Nu har det blivit långfilm med Johan Rheborg i huvudrollen. Gardell återvänder till berättelsen med en äldre mans blick.

- Det är en stor skillnad. Att se tillbaka på barndomen vid 25 års ålder och vid 55, säger Jonas Gardell.

Jonas Gardell och Johan Rheborg på festivalen i Toronto.
Jonas Gardell och Johan Rheborg på festivalen i Toronto.

”En komikers uppväxt” möttes med applåder vid den slutsålda världspremiären på festivalen i Toronto. Att bli utvald är så hedrande att Jonas Gardell övervann sin resfobi.

- I hela mitt frikyrkliga liv har jag aldrig kommit iväg. När "Pensionat Oskar" fick pris i Montreal var jag inte där. Inte i Cannes heller. Men nu tänkte jag att resten av mitt liv ska jag försöka komma över det där och resa på de här roliga sakerna. Jag är väldigt bra på att göra jobbet, men dålig på att gå på festen.

Du skrev manus till tv-serien 1992.
- Nu är det helt annorlunda.. När jag var ung var det bara att dra, se dig inte om, det var mig det var synd om. Nu ser jag vilka jag lämnade efter mig. Ja, folk gjorde mig illa - men gjorde också jag andra illa?

- En annan manusförfattare hade varit tvungen att hålla sig till romanen , men jag har tillåtit mig att skriva helt andra scener. Det får jag.

Gardell: ”Klickade direkt”

Johan Rheborg spelar den nu berömde komikern Juha.

- Det är smickrande att få manus som är så vassa, säger Johan Rheborg. Det gör mitt jobb ännu intressantare och jag kan koncentrera mig på att spela.

Det var Jonas Gardell som ville göra biofilm av ”En komikers uppväxt”. Men han ville inte ha en manlig regissör i sin egen ålder.

- Den första som föreslogs mig var Rojda Sekersöz. Vi träffades och det klickade direkt mellan Rojda och mig. Så nu är vi bästisar, säger Jonas Gardell. Jag behöver bolla. Jag behöver sparring.

De jobbade tätt tillsammans från manus till sista bildruta.

- Vi måste bort från idén att film görs av det manliga geniet som skriver och regisera och sliter sitt hår ensam. Film är ett grupparbete. Anledningen att jag söker mig till tv och film är att vara en del av det grupparbetet.

- När jag fick träffa Rojda så tog det bara några minuter så kände jag att hon är intelligent och lyssnande med imponerande mognad, säger Johan Rheborg.

”Jävla avancerat skådespeleri”

Både Jonas Gardell och Johan Rheborg har gjort framgångsrika enmansshower, precis som rollfiguren Juha i filmen. Har haft delvis samma erfarenheter.

- Vissa skämt man gör handlar om ens liv, man skämtar om ett trauma och så tar livet en vändning man inte räknar med och skämtet blir svårare och svårare att dra, säger Johan Rheborg. Jag kan relatera till hur självföraktet växer när det som var en rolig sanning har blivit en lögn.

Nu skriver Jonas Gardell på en fortsättning, Jennys historia som filmmanus.

- Jag ”umgås” med Johan Rheborg vare dag. Jag har hans ansikte framför mig när jag skriver. Jag tycker Johan är så fantastisk på film. Det är så jävla avancerat skådespeleri. Jag har levt med tre manus i rad där jag umgås intensivt med Johan. Vi känner inte ens varandra särskilt väl.

Internationellt heter filmen ”My life as a comedian”, en sorts blinkning till ”Mitt liv som hund”. Har du kommit på den engelska titeln?

- Nej, men jag tycker den är genial, säger Jonas Gardell.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu

Jens Peterson
Publisert:

LÄS VIDARE

Så många plus får Guldbaggegalans klänningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Gardell

Film

Johan Rheborg

Rojda Sekersöz