Årets bästa film är galet underhållande

”Parasit”.
”Parasit”.

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Parasit

Regi Bong Joon-ho, med Song Kang-ho, Choi Woo-shik, Lee Sun-kyun.


FILMRECENSION. Den vann Guldpalmen i Cannes, är favorit inför Oscarsgalan och är redan en världssuccé.

Nu har omtalade ”Parasit” äntligen Sverige-premiär.

DRAMA. Sydkoreansk film har blomstrat hela 2000-talet. Och ”Parasit” är det allra bästa som gjorts där sedan Park Chan-wook chockade Cannes-festivalens besökare med ”Oldboy – Hämnden” (2003).

Song Kang-ho spelar patriarken i en familj som bor i en källarvåning mot vars vägg kvarterets fyllon brukar lätta blåsan. Familjen försörjer sig på ströjobb. Har inte råd med wifi, utan snyltar på grannarna.

Allt förändras när sonen (Choi Woo-shik) får jobb som privatlärare åt dottern till stenrike Mr Park (Lee Sun-kyun). Sedan lyckas sonen med en bluff få ännu en familjemedlem anställd hos familjen Park. Och en till. De fattigas familjeinfiltration blir till en slags vildsint sedelärande saga om klasskillnader, fast full av nyanser. Aldrig så endimensionellt som att de fattiga är goda och de rika onda. Snarare tvärtom, i så fall.

Och just när man börjar undra vart-ska-historien-ta-vägen-nu?, byter filmen stil, flera gånger om.

Bong Joon-hos hybrid av satir, svart komedi och thriller vann Guldpalmen i Cannes. Är skyhög favorit att vinna Oscar för bästa utländska film. Och är en publiksuccé överallt där den redan haft premiär.

Denna både smått galna och samtidigt galet underhållande film, är årets bästa!

Publisert:

LÄS VIDARE