Xavier Dolan

Xavier Dolan: ”Har inget emot att dö i en så vacker mans armar som Bill Skarsgårds”

Av: 

Jan-Olov Andersson

Xavier Dolan syns tillsammans med Bill Skarsgård i filmen Det: Kapitel 2”.
Xavier Dolan syns tillsammans med Bill Skarsgård i filmen Det: Kapitel 2”.

FILM

Filmvärldens förra underbarn Xavier Dolan har fyllt 30.

Nya filmen ”Matthias & Maxime” skildrar manlig vänskap. Och lite mer än så. Själv pratar han gärna om Bill Skarsgård, som han spelar mot i ”Det: Kapitel 2”.

– Att få dö i en så vacker mans armar, det har man inget emot, säger han och skrattar.

Xavier Dolan var bara 20 år när han gjorde skandalsuccé på Cannesfestivalen med sin första film ”Jag dödade min mamma”. Han var snygg, kaxig och spelade (ungefär) sig själv i en historia om hur det var att komma ut som gay som 16-åring.

Nu är han 30. Har åtskilliga filmer bakom sig, de flesta har prisbelönats i Cannes eller Venedig. Hans rykte som kaxig kvarstår.

– Det finns alltid folk som retar sig på saker. Att jag ofta gör filmer på hbtq-tema. Eller att jag ger mig själv huvudrollen, då blir jag automatiskt en narcissist, sa han när vi möttes under Stockholms filmfestival, där nya ”Matthias & Maxime” visades, innan den nu har haft ”riktig” premiär.

En historia om manlig vänskap. Och kanske lite mer än så…

– Den handlar om och är en hyllning till de vänner jag har haft de senaste fem, sex åren. De har gett mig stabilitet i livet. Nästan alla bor liksom jag i Montreal.

Regissören Xavier Dolan tilldelades 2016 Grand Prix-priset vid Cannes filmfestival.

Innan dess, som barn och tonåring, var jag ganska ensam och olycklig.

– Matthias och Maxime (spelade av Gabriel D'Almeida Freitas och Dolan själv) har varit vänner sedan barndomen. Under den helg filmen utspelas, ställs allt på sin spets. Deras sexuella identitet och om de är mer än bara vänner.

Xavier Dolan gör inte bara egna filmer. Han fick mycket uppmärksamhet för sin musikvideo till Adeles låt ”Hello”. Och han har även skådespelat i andras filmer. Han skrev manus till nya filmen i inspelningspauserna när han gjorde ”Boy erased”. Efter det har han även varit med i Stephen King-skräckisen ”Det: Kapitel 2”, där han blir ett av offren till clownen Pennywise, spelad av Bill Skarsgård.

– Bill är bara duktig, trevlig och… inte direkt ful heller. Det var en ära att få dö i hans armar.

 

Xavier Dolan om…

… sina favoritregissörer:
Paul Thomas Anderson, Martin Scorsese, Jane Campion, Michael Haneke. Men det innebär inte att jag gör filmer i deras stil. Stilmässigt är jag mer influerad av fotografier och målningar.

… Anne Dorval, 59, som har spelat hans mamma i flera filmer:
– Hon har lärt mig nästan allt. Om skådespeleri och om hur man skriver dialog, att det är som musik, hur mycket allt kan förändras om man tar bort eller lägger till ett par ord.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: De vinner pris ikväll

ÄMNEN I ARTIKELN

Xavier Dolan

Michael Haneke

Jane Campion

Paul Thomas Anderson

Martin Scorsese

Stephen King

Bill Skarsgård