Redo för presidentval – men tom i huvudet

Pratigt drama som missar chansen att bli relevant för vår tid

avStefan Hedmark

Publicerad:

Alice och borgmästaren

Regi Nicolas Pariser, med Fabrice Luchini, Anaïs Demoustier, Nora Hamzawi.


FILMRECENSION. Politik är att vilja, sa Olof Palme en gång.

Men man måste ha några idéer också.

DRAMA. Upplägget i den här franska filmen är lovande och skulle ha kunnat säga något om vår samtid, men det rinner ut i sanden.

Borgmästaren i Lyon, Paul Théraneu (Fabrice Luchini), har bekymmer. Han är socialist, respekterad och har en lång karriär bakom sig. Nu funderar han på att ställa upp i presidentvalet. Men bakom fasaden står inte allt rätt till. Paul är uttråkad på möten och inser att idéerna har tagit slut för honom. Det är tomt i huvudet.

Han anlitar en ung kvinna, Alice (Anaïs Demoustier), som sin nya rådgivare. Hon har tidigare undervisat i filosofi. Paul tror att han kan få nya idéer från henne, men Alice finner tjänsten lite förvirrande och långt ifrån tydlig…

1 av 3 | Foto: Njuta
Fabrice Luchini och Anaïs Demoustier i ”Alice och borgmästaren”.

Filmen fokuserar på det intellektuella förhållandet mellan borgmästaren och filosofen. Det finns något här som gjorde att jag till en början var riktigt nyfiken på filmen.

Både den traditionella vänstern och högern har svåra problem att locka väljare och behöver diskutera hur de ska kunna övertyga folk att vända populistiska partier ryggen. Det är ett brännande problem inte bara i Sverige och Frankrike. Det lät intressant att följa en politiker som medger att han inte längre vet vad han ska säga och behöver hjälp.

Men filmen tar inte ett helhjärtat dopp ner i en berättelse som känns relevant för oss. Regissören och manusförfattaren Nicolas Pariser (vars förra film också var inne och petade på politik) har lämnat ifrån sig ett pratigt verk där ingen av rollfigurerna engagerar riktigt.

Luchini är ofta sevärd, men användes bättre i komedin ”Mysteriet Henri Pick” i höstas.

”Alice och borgmästaren” har svensk biopremiär på fredag, den 24 januari.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM