Gott humör i orimlig 80-talsklon

’Stuber’ vill desperat vara en ny ’48 timmar’

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

Stuber

Regi Michael Dowse, med Kumail Nanjiani, Dave Bautista, Iko Uwais, Natalie Morales, Mira Sorvino.


FILMRECENSION. Om du är polis och jagar en skurk, men har tillfälligt dålig syn, vad behöver du då?

En Uber, så klart.

ACTIONKOMEDI. Stu Prasad (Kumail Nanjiani) försöker överleva i gigekonomin som Uberförare. När han inte jagar femstjärniga betyg och torkar spyor från baksätet försöker han få sin tjejkompis att begripa att han vill vara mer än en polare. Men Stu är lite för timid för att vara framgångsrik.

Plötsligt en dag brakar Vic Manning (Dave Bautista) in i hans liv (och elbil). Han är en Los Angeles-polis med dålig tajming, kan man säga. Samtidigt som han har fått upp spåret på en knarkkung (Iko Uwais) som han har jagat en tid har han även opererat ögonen. Det gör att Vics syn är för tillfället väldigt dålig, men han vägrar släppa fallet – mannen han jagar sköt ihjäl Vics partner, så det här är personligt.

Behöver en ledsagare

Det är en ren tillfällighet att Vic hamnar i Stus Uber, men eftersom han behöver en ledsagare och Stu inte vågar säga ifrån utvecklas ett udda samarbete.

1 av 2 | Foto: Fox
Dave Bautista och Kumail Nanjiani i ”Stuber”.

Vi minns alla actionkomedier från 1980-talet där ett omaka par tvingas samarbeta samtidigt som kulorna viner omkring dem. ”Stuber” vill desperat vara en ny ”48 timmar”. Joseph Trapaneses elektroniska musik doftar 80-tal, liksom det orimliga upplägget. Det är inte mycket i filmen som sker naturligt och den tröttsamma twisten mot slutet känns lika fräsch som resterna efter fredagstacosen.

Här finns biljakter och skottlossning, men actionscenerna tar sig aldrig över en medioker nivå.

Fyller sin funktion

Gott humör har dock ”Stuber” och det tackar vi huvudrollsinnehavarna för. Bautista känns som en något sämre kopia av Dwayne Johnson, men han fyller sin funktion i den här filmen. ”Guardians of the galaxy”-fans lär få en kick av att se honom och Karen Gillan (Nebula i Marvelfilmerna) som poliser i öppningsscenerna.

Kumail Nanjiani var underbar i den romantiska komedin ”The big sick” (2017). Hans uppdrag är att vara Bautistas absoluta motsats och det lever han upp till. Han står för skratten i flera scener, inte minst den där han utpressar en skurk med hjälp av sociala medier.

”Stuber” har streamingpremiär i morgon, den 11 november.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE