Rebecca Ferguson imponerar i ”The shining”-uppföljaren

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Doctor Sleep

Regi Mike Flanagan, med Rebecca Ferguson, Ewan McGregor, Jacob Tremblay, Zahn McClarnon, Carl Lumbly, Emily Alyn Lind.

skräck

Går det att följa upp en filmklassiker som ”The shining”?

Svaret är ja, fast även om den inte skräms lika mycket, har man lyckats återskapa den ruggiga stämningen.

Det är sannerligen en lyckad balansgång på slak lina som regissören Mike Flanagan har klarat av med uppföljaren till Stanley Kubrick-klassikern ”The shining” från 1980.
Å ena sidan har han utgått från Stephen Kings sex år gamla roman, uppföljaren till boken som hette ”Varsel” (1977) på svenska.
Å andra sidan har han tvingats övertyga Stephen King att få inkorporera åtskilliga inslag som följer Kubricks film, han har till och med återskapat vissa scener så exakt som möjligt, för att det inte ska bli konstigt för de som bara har sett filmen. Stephen King avskydde ju filmen så mycket, att han skrev och producerade en egen (rätt så kass) tv-serie av historien 1997.
I originalfilmen spelar Jack Nicholson en nykter alkoholist och misslyckad författare, som tar jobb som vaktmästare på ödsliga Overlook Hotel i Klippiga bergen i USA när det är stängt under vintern. Så småningom blir han galen och vill mörda både fru (Shelley Duvall) och barn (Danny Lloyd).
Nu har den lilla grabben Danny Torrance blivit vuxen och spelas av Ewan McGregor. Han har också tampats med spriten och är nybliven AA-besökare när ”Doctor Sleep” börjar. Han har fortfarande sin övernaturliga förmåga som kallas shining. Unga tjejen Abra (Kyliegh Curran) har samma förmågor. De möts och inser att båda två, och andra barn med samma förmågor, jagas av den mystiska sekten The True Knot, som dödar dem för att suga i sig deras ånga och förbli odödliga.

Ja, det är en övernaturlig skräckhistoria, inte vardagsrealism…
Det som imponerar mest är dels hur Flanagan lyckats återskapa den ruggiga stämningen från ”The shining” när alla åter hamnar på Overlook Hotel. Dels hur bra Rebecca Ferguson är i den andra huvudrollen som Rose the hat, ledaren för sekten. Vacker och charmig som få lurar hon till sig barnen, för att sedan tortera och döda dem. Hennes sätt att leda sin galna sekt, är hundraprocentigt övertygande. Man förstår att de följer henne i vått och torrt. Med den här rollgestaltningen lär hon snabbt få ikonstatus i Stephen King-fansens värld.
Sedan blev jag väl inte så skrämd, direkt. Det var liksom mer intressant att se hur Flanagan faktiskt har lyckats följa upp en klassiker som ”The shining” på ett vettigt sätt.

SE OCKSÅ: ”Det: Kapitel 2”, en annan Stephen King-filmatisering som berättar fortsättningen på en historia när rollfigurerna har blivit vuxna.

VISSTE DU ATT… Ewan McGregor hade konkurrens av Dan Stevens, Chris Evans, Matt Smith, Jeremy Renner och John Cusack om den manliga huvudrollen?

JUST NU… filmar Rebecca Ferguson ”Reminiscence” mot Hugh Jackman i New Orleans.

Publisert: