Mejla

Stefan Hedmark

Polanskis pris ger dålig smak i munnen

Samtidigt måste vi värna hans skattkammare av filmer

Publicerad:
Demonstrant utanför Césargalan förra helgen.
Foto: Rafael Yaghobzadeh / TT NYHETSBYRÅN
Demonstrant utanför Césargalan förra helgen.

KRÖNIKA. För tio år sedan skrev över 100 filmarbetare, många av dem världsberömda, på en protestlista mot att den store regissören men också dömde våldtäktsmannen Roman Polanski hölls i husarrest i Schweiz.

Ibland känns ett decennium lika långt som ett sekel.

Det är onekligen lättare att attackera den 86-årige regissören nu. Hans glansdagar är förbi. Just nu är Roman Polanski bioaktuell i Sverige med ”En officer och spion”, en film om den ökända Dreyfus-affären som trots dess viktiga ämne om antisemitism är en ganska ljummen historia.

Det har dock inte hindrat många kritiker från att hylla den och obegripligt nog belönades Polanski och filmen med regipris på Césargalan, Frankrikes motsvarighet till Oscar, förra veckan.

”Bra jobbat, pedofili”

Det orsakade en incident som fick betydligt större rubriker världen runt än själva priset. Filmstjärnan Adèle Haenel blev förbannad, reste sig och gick därifrån medan hon högt och tydligt sa ”Bra jobbat, pedofili”.

1 av 5 | Foto: Jarek Praszkiewicz / TT NYHETSBYRÅN
Roman Polanski.

Polanski har varit ett kontroversiellt namn ända sedan våldtäkten på en 13-årig flicka på 1970-talet. Men omständigheter kring den juridiska processen har alltid fått filmarbetare att stå på hans sida. Precis som i fallet Woody Allen är det inte svårt att förstå varför – båda männen gör eller åtminstone gjorde fantastiska filmer med lovande tillfällen för skådespelare att stråla.

Men Metoo-revolutionen 2017 förändrade vårt sätt att tänka. De där skygglapparna höll inte längre. Nu är det mer angeläget att skapa en bra arbetsmiljö under filminspelningar, viktigare att markera mot dem som har betett sig illa och aldrig straffades eller visade ånger.

En skattkammare

Polanski är ändock en stor och viktig regissör och filmvetare måste fortsätta värna det arvet. Hans filmer är en skattkammare, en gåva till oss alla, och det vore en skam att skuffa undan den.

När det gäller priser är det en annan sak. Att avsluta ett år då franska filmer som ”Les misérables” och ”Porträtt av en kvinna i brand” har väckt uppmärksamhet, lockat publik och vunnit priser världen runt med att så rikligt belöna just ”En officer och spion” ger bara dålig smak i munnen.


Foto: Compton Films
”Repulsion”.

3 x Polanski

  • ”Repulsion” (1965)

  • ”Vampyrernas natt” (1968)

  • ”Döden och flickan” (1994)


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:

LÄS VIDARE