Filmrecensioner

Dr Ruth – från prickskytt till sexolog

Traditionell dokumentär, men jädrar vilket tacksamt ämne

avStefan Hedmark

Ask dr Ruth

Regi Ryan White, med Ruth Westheimer, m fl.


FILMRECENSION. Det finns de där avgörande ögonblicken i människors liv. Hade inte hennes föräldrar satt henne på ett tåg till Schweiz hade hon förmodligen hamnat i nazisternas gaskammare.

I stället blev hon dr Ruth – en älskad ikon som förändrade det amerikanska folkets sexliv.

DOKUMENTÄR. I Sverige har vi Malena, i USA har de dr Ruth.

Den lilla pantertanten med ett hjärtligt skratt och en grov tysk accent har varit ett mediafenomen sedan 1980-talet då hon slog igenom, först i ett revolutionerande radioprogram i New York dit man kunde ringa in och ställa frågor om sitt sexliv. Det var en ny företeelse och Ruth krossade snabbt och effektivt fördomar, inte minst om att kvinnor skulle vara mindre intresserade av sex än män.

Hennes sätt att gå rakt på sak chockerade somliga, särskilt när hon tog steget över till tv och hamnade i folks vardagsrum.

Gjorde reklam och tv-serier

När hon var som mest berömd var dr Ruth en flitig gäst hos talkshowvärdar och dök upp i reklamfilmer och tv-serier. Ruth visste hur hon skulle underhålla samtidigt som hon fick ut sitt budskap om att folk måste själva ta ansvar för att skapa tillfredsställande sexliv. Hon var även en pionjär under aidsdebatten på 80-talet.

1 av 3 | Foto: Hulu
”Ask dr Ruth”.

Numera hör vi kanske inte talas om Ruth Westheimer så mycket längre i Sverige, men vid 90 års ålder är hon fortfarande aktiv. Hon är som ett litet lokomotiv som fortsätter att kämpa vidare.

I den här dokumentären lär vi känna henne bättre och Ruth delar med sig av ett kapitel i livet som hon ofta inte har velat prata om på grund av smärtan – upplevelserna under andra världskriget. Ruth var ett av de judiska barn som fördes i säkerhet till ett barnhem i Schweiz. Det var inte förrän efter kriget som hon fick veta att föräldrarna hade mördats någonstans, förmodligen i Auschwitz.

Hon kom till det brittiskstyrda Palestina i slutet av 1940-talet och utbildades till (en mycket duktig) prickskytt i armén.

Kärleksaffärerna finns med

Det är ett oerhört händelserikt liv hon har levt. Och som den sexolog hon är berättar hon självklart och engagerande om sitt livs kärleksaffärer. Stora delar av hennes förflutna görs levande med hjälp av illustrationer. Det varvas skickligt med den nutida skildringen där vi möter Ruths familj och följer henne i vardagen.

Här finns även humor, som när doktorn försöker prata med en smart högtalare och den inte förstår hennes accent.

Som biografi är det en ofta traditionell film, men välgjord – och jädrar vilket tacksamt ämne. Man blir ödmjuk och inspirerad inför en person som dr Ruth. Energin, kärleken, erfarenheten, visdomarna.

”Ask dr Ruth” finns att streama på Itunes och SF Anytime.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ARTIKELN HANDLAR OM