Typiskt lakonisk Jarmusch-humor i nya zombiefilmen

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The dead don't die

Regi Jim Jarmusch, med Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny, Caleb Landry Jones, Tilda Swinton, Danny Glover, Selena Gomez, Rosie Perez, Iggy Pop, RZA, Tom Waits.

komedi

Tidigare har han gett oss hipstervampyrer.

Nu tar Jim Jarmusch tag i zombiegenren på sitt alldeles egna sätt.

När Jim Jarmusch, regissören som alltid är lite för cool för sitt eget bästa, gör en zombiefilm, blir det mer komedi än skräck.
I den Twin Peaks-liknande småstad, Centerville, någonstans i USA där filmen utspelas, finns det en krog, en polisstation, en bensinmack, ett hotell och en hemlös (Tom Waits i helskägg). Staden är så liten att en farmare (Steve Buscemi) på vars keps det står Keep America white again, inte har någon annan att supa sig full med på krogen än en svart man (Danny Glover). Typisk Jarmusch-humor.
När mystiska händelser i atmosfären inträffar, förstår de tre korkade poliserna (Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny) ingenting. Och sedan brakar zombieinvasionen loss… fast på Jim Jarmuschs lite stillsamma sätt, med hans typiska humor; lakonisk och självmedveten. Deadpan, brukar amerikanska kollegor kalla den.
Det är nog mer en film för Jarmusch-fansen än för de som gillar traditionella zombiefilmer, även om blodet sprutar så det räcker och blir över här också.
Bäst är Tilda Swinton som en skotsk samurajbegravningsentrepenör med svärdet i högsta hugg. En sådan har i alla fall aldrig jag sett i någon annan zombiefilm…

Publisert: