Filmrecensioner

Hela ’Inland’ smittas av en mental dvala

Svårt att dras med när huvudpersonen är så viljelös

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Inland

Regi Jon Blåhed, med Irma von Platen, Eva Melander, Ann Petrén, Albin Grenholm.


FILMRECENSION. Att inte göra något, att inte vilja något.

Den gråa dvalan kan du glida in i oavsett var du är.

Men goda förutsättningar för det finns i Lappland.

DRAMA. Det var ju inte riktigt det här som var planen.

En ung kvinna (Irma von Platen) går med på att flytta från Stockholm till en liten by i Lappland där hennes pojkvän växte upp. Men förhållandet tar slut redan på bilresan upp. Kvinnan har ingenting att återvända till, det är åtminstone så hon tycks känna det, och blir kvar i byn.

Hon hittar ett rum att hyra och får jobb i en matbutik. En av arbetskamraterna, Lena (Eva Melander), lånar ut sin ”Morden i Midsomer”-box som kvinnan börjar plöja. Alltid tillsammans med en stadig påse lösgodis. Förlåt, karra.

Hänger i ett hörn utan att delta

Bil måste man ju ha när man bor där uppe i ödemarken, så kvinnan börjar plugga för att ta körkort. På helgerna går hon ibland till Hotellet och står vanligtvis i ett hörn utan att delta eller på riktigt vara närvarande. Det slutar alltid med att hon söker sig bort från klubbmusiken och människorna. Ibland gråter hon. Ibland vaknar hon med näsblod.

Irma von Platen i ”Inland”.
Irma von Platen i ”Inland”.

Liksom i Elin Willows bok ”Inlandet” som filmen är baserad på får vi inte veta exakt var vi befinner oss eller ens vad kvinnan heter. Men filmen är inspelad i Arjeplog och vi följer kvinnan under flera säsonger. Skönheten i vinterlandskapen, norrskenet och sommarnätterna som aldrig blir mörka fångas väl i Jimmy Sundins foto.

Ödsligheten är påtaglig och speglas ständigt i von Platens rollfigur. Hon har själv valt sin situation genom att glida med och undvika att fatta egna beslut. Allt hon gör är halvhjärtat och viljelöst. Alla kontakter hon har, även med sitt förflutna i Stockholm, känns oengagerade.

Hon är absolut inte lycklig, men finner någon slags tröst och frid i naturen. Det hjälper ibland att krama en stor uppstoppad björn som står i Hotellets källare.

Irma von Platen i ”Inland”.

Fungerar bättre i litteratur

Upplägget fungerar bättre i litteratur där språket kan fånga ens uppmärksamhet även om det inte sker någon större dramatik. Filmskaparna försöker göra något liknande här, fast med bilder, utan att något fastnar. Ibland blir det bara en monoton serie av vardagshändelser. Det är som om ”Inland” drabbas av en slags mental dvala som smittar av sig på en själv.

Jag tror att huvudpersonens beteende talar till många, inte minst mig själv. Men det är svårt att dras med i en film som byggs upp helt kring en sådan inaktiv person.

”Inland” har biopremiär i morgon den 9 oktober.


Stellan Skarsgård i ”Insomnia” (1997).

Se hellre…

... den norska thrillern ”Insomnia” (1997) med Stellan Skarsgård, en polis på mördarjakt som plågas av midnattssolen.

Visste du att…

... både regissören (född i Tärendö) och Grenholm var inblandade i ett annat projekt som utspelar sig i Norrland, tv-serien ”Midnattssol” (2016)?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Eva Melander

Ann Petrén