Bästa uppföljaren bland filmerna om ”Rovdjuret”

”Prey” har brutala strider och smygande spänning

Publicerad 2022-08-04

”Prey”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Prey

Regi Dan Trachtenberg, med Amber Midthunder, Dakota Beavers, Dane DiLiegro, Harlan Blayne Kytwayhat.


FILMRECENSION. Arnold Schwarzenegger var inte den förste att möta Rovdjuret.

I denna uppdatering reser vi tillbaka till 1700-talet där en tonårsflicka lär grabbarna hur monstret ska sättas på plats.

ACTIONTHRILLER. Året är 1710 och Naru (Amber Midthunder) är på jakt.

Hon är en tonåring som tillhör Comanchestammen någonstans i det land som vita män några decennier senare kommer att kalla Amerikas förenta stater. Naru har en hel del att bevisa, vilket är frustrerande. Hon vet ju mycket väl att hon är minst lika bra som stammens manliga krigare. Inte minst kan hon svinga en yxa som få.

Snart kommer hon att få tillfälle att visa vad hon går för.

En dag ser hon något märkligt uppe bland molnen som hon tolkar som ett järtecken. Vad hon inte vet är att det är rymdskepp som anländer till jorden med farlig last – en krigare som dödar utan att ens synas.

Förvånansvärt långlivad skräckfigur

Det finns ett antal filmmonster vi återkommer till med jämna mellanrum. ”Rovdjuret” är en skräckfigur som har visat sig vara förvånansvärt långlivad, särskilt med tanke på att ingen av uppföljarna har varit lika sevärd som ursprungsfilmen.

Men man måste ändå säga att varje kapitel gjort ett försök att variera storyn och miljöerna.

Den överlägset bästa filmen i serien, originalet från 1987 med Arnold Schwarzenegger, är en svettigt spännande historia om välutrustade machosoldater som möter en överlägsen och osynlig fiende i den centralamerikanska djungeln.

Uppföljaren från 1990, med Danny Glover, flyttade handlingen till storstadsmiljö. Den tredje filmen från 2010, med Adrien Brody, utspelades på en annan planet. Två spinoff-filmer lät Rovdjuret slåss mot Alien-monster, något som Sigourney Weaver i en intervju beskrev som ”en förfärlig idé”. Hon hade inte fel.

Amber Midthunder i ”Prey”.

Filmserien väcktes till liv igen 2018 med den rätt sågade men livliga ”The predator”, skriven och regisserad av actionkomediernas nestor, Shane Black, som hade en liten roll i första filmen.

Men ”Prey” är snäppet vassare. Den är regisserad av Dan Trachtenberg som gjorde något helt oväntat och spännande av ”Cloverfield”-konceptet i uppföljaren till 2008 års monstersuccé. Hans och manusförfattaren Patrick Aisons idéer och handlag gör ”Prey” till seriens bästa uppföljare.

I dialogen dominerar engelskan, men i övrigt känns skildringen av Comanchestammen gedigen, säkert hjälpt av rollistan, skådespelare som tillhör urbefolkningen. Det gäller även Midthunder som känns igen från bland annat tv-serien ”Legion”. Hon engagerar som den djärva Naru.

Vildmarkens rovdjur har inte en chans

Det historiska temat sätter extra färg på filmen. När den vite mannen dyker upp med sina flintlåsbössor anar vi att det inte räcker. Det kommer att krävas betydligt klipskare jägare som kan sina marker.

En enkel historia som på sätt och vis inte skiljer sig mycket åt från första filmen, men det är brutala strider och smygande spänning.

Vildmarkens rovdjur (björn, orm, varg) har ingen chans mot besökaren från rymden.

Filmen har premiär på Disney+ i morgon, den 5 augusti.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln