”Jag knäckte näsan på en stuntman”

avMagnus Sundholm

Chris Pine är Kirk

1 av 3
De är unga i Hollywood och efter premiären av den nya ”Star trek”-filmen har de chansen att få en strålande karriär i filmstaden. Zachary Qunto och Chris Pine följer i välkända skådespelares fotspår, men före inspelningarna var deras ”Star trek”-kunskaper svaga.

HOLLYWOOD. Somliga räds kända roller. Skådespelaren Chris Pine tillhör inte den gruppen.

När han drog på sig kapten Kirks kläder första gången gillade han inte ens ”Star trek”.

Sen knäckte han näsan på en motspelare.

Kanske fejkar Pine. Kanske är han på riktigt.

För en murvel i Hollywoods tillgjorda värld spelar det ingen roll. Hans kompromisslösa stil är efterlängtad. I stället för prettoutläggningar får vi en pratstund som bjuder på blod, svett och tårar.

Det är bara att hänga med filmvärldens piggaste kapten Kirk.

– Jag har aldrig varit någon större fan av popcornfilmer. Jag trodde aldrig jag skulle medverka i någon, än mindre i ”Star trek”.

Motvilligt scentest

Pine, 28, uppger att han gick på scentestet ”högst motvilligt”. Resultatet blev därefter. Trots det kallades han tillbaka.

– Jag var övertygad om att det var kört. Jag gick bara dit för att få träffa regissören JJ Abrams (skaparen av ”Alias” och ”Lost”, reds anm.)

Ändå var det med blandad glädje han senare erbjöds rollen i storbudgetsatsningen med en budget på en miljard kronor. Samma dag hade han också säkrat en av de stora rollerna i George Clooneys kommande film.

– Den veckan blev min bästa och värsta i hela mitt liv. Jag brottades med valet.

Träffade du den gamle kapten Kirk-skådisen William Shatner innan du satte namnet på kontraktet?

– Nej. I början av produktionen skrev jag till honom och förklarade vem jag var. Han önskade mig lycka till.

Det var något Pine behövde.

– Jag hade bara ögnat igenom de tio manussidorna med action. De tog fyra sekunder att bläddra förbi, sex veckor att spela in. Första dagen var jag så slut att jag knäckte näsbenet på en stuntman.

Allvarligt?

– Det spelar ingen roll hur många gånger man har koreograferat en scen när fem stora, läskiga män går till attack. Då gäller ingenting man gjort upp.

Vad hände?

– Jag träffade näsan på en av dem med mina knogar. Det hördes hur den bröts av. Men de där killarna är inga vanliga snubbar. De drog sig tillbaka till ett hörn, tog två kalla skedar och bände rätt näsan. Sen kom de tillbaka. Det var som hämtat ur en film.

– Nu har jag lärt mig att de inte är att leka med. Under den andra eller tredje tagningen nitade en av dem mig i magen så jag tappade andan. Det gjorde ont, men det var ändå lite skönt.

”Packad kvinnokarl”

Hur tror du att ditt lite hårdare porträtt av Kapten Kirk kommer att tas emot?

– Jag gjorde misstaget att läsa en recension. Det stod att den nye kapten Kirk var en kaxig, arrogant, packad kvinnokarl.

Håller du inte med?

– Jag tror bara jag slår en tjej i filmen och är full en gång. Allt sker i de två första scenerna (skratt).

– Men visst, Kirk är impulsiv, kaxig och har åsikter. Det är det som gör honom intressant.

Det är en beskrivning som kan används också om Pine.

ARTIKELN HANDLAR OM

Chris Pine

Star Trek