Superfakta om vampyrsagan

avErik Sidung

1 av 6

Författaren:

”Twilight”-serien är skriven av Stephenie Meyer, 35, från Phoenix, Arizona. Hon har tre söner och är medlem i mormonkyrkan, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Hon dricker inte alkohol och har aldrig sett en barnförbjuden film. Författarinnan drar in 350 miljoner kronor per år på ”Twilight”.

Böckernas tillkomst:

Stephenie Meyer säger att grunden till första boken ”Om jag kunde drömma” kom till henne i en dröm. Meyer som inte hade skrivit något tidigare vaknade och satte sig vid datorn. Tre månader senare var historien om 17-åriga Bella och vampyren Edward färdig. Författarinnan menar att hon inte tänkte ge ut boken men övertalades av sin syster och skickade manuskriptet till 15 agenter. En tackade ja och strax efter skrev hon kontrakt med förlaget Little, Brown and Company för tre böcker och fick fem miljoner kronor i förskott.

Böckerna:

I dag har de fyra böckerna i serien, ”Om jag kunde drömma”, ”När jag hör din röst”, ”Ljudet av ditt hjärta” och “Så länge vi båda andas”, sålt i cirka 85 miljoner exemplar världen över och böckerna är översatta till 46 språk. De svenska översättningarna har sålt över 600 000 exemplar. Böckerna har toppat försäljningslistor över hela världen. Handlingen i korthet: 17-åriga Isabella ”Bella” Swan flyttar från Phoenix, Arizona, till sin pappa i den regniga lilla staden Forks i Washington (som blivit ett mecka för ”Twilight”-fans”). Där förälskar hon sig i den mystiske ynglingen Edward Cullen som visar sig vara en 108 år gammal vampyr. Historien i de fyra böckerna är framför allt en berättelse om omöjlig kärlek men kryddas friskt med andra, onda vampyrer och varulven Jacob som också är kär i Bella.

Filmerna:

I kväll har andra filmen i serien, “New moon”, premiär. Den första filmen ”Twilight” har setts av över 200 000 svenskar på bio och har spelat in 1,4 miljarder kronor över hela världen. Robert Pattinson spelar Edward och kan knappt visa sig ute längre på grund av den rådande ”Twilight”-hysterin. Kristen Stewart som spelar Bella har tidigare setts i Sean Penns ”Into the wild” och spelar Joan Jett i kommande filmen ”The Runaways”.

Kritik mot ”Twilight”:

Stephenie Meyer har kritiserats för att smyga in sina högervridna, kristna åsikter i böckerna. Kritiker menar också att ”Så länge vi båda andas” har ett starkt anti-abortbudskap. Stephen King har också sagt att Meyer skriver som en kratta.