Nu görs fler storfilmer om till 3D

avMartin Gustafsson

1 av 2
Zoe Saldana spelar Neytiri i supersuccén ”Avatar”, som nu får filmbolagen att göra om sina gamla klassiker till 3D-format.

”Avatar” gör succé.

Fler filmbolag vill ha en del av 3D-kakan.

Nu är ”Stars Wars” och ”Sagan om ringen”-trilogin exempel på filmer som görs om.

Att regissören James Camerons ”Avatar” gör succé har väl ingen missat.

Filmen slår rekord efter rekord och ligger nu på andra plats på listan över filmer som spelat in mest pengar genom tiderna.

Det har fått Hollywood-bossarna att dra öronen åt sig. Nu planeras flera filmer att göras om efter ”Avatars” 3D-segerrecept skriver Sunday Times.

Satsar 70 miljoner

Foto: lucasfilm
Darth Vader.

Enligt experter tar det cirka fyra månader att omvandla gamla filmklassiker till 3D-formatet. Inom fem år tros 3D-formatet helt ha tagit över och förvandling sägs bli lika omvälvande som när ljudfilmen slog undan benen på stumfilmen.

”Sagan om ringen”-regissören Peter Jackson är en av dem som funderar på att arbeta om sina filmer och en 3D-version tros kunna vara klar 2012.

Men frågan är om han hinner först. ”Star Wars”-regissören George Lucas lägger 70 miljoner kronor på att göra om originalfilmen till 3D.

– Den här gången kommer Dödsstjärnan verkligen att explodera över publiken och slå dem med häpnad, säger en medarbetare.