Fransk komedi där man hade väntat sig ännu mer naket

1 av 2 | Foto: Urs Flueeler / AP TT NYHETSBYR N
Philippe Le Guay.

avJan-Olov Andersson

FILM

Naken i Normandie

Regi Philippe Le Guay, med François Cluzet, Arthur Dupont, Toby Jones, Daphné Dumons.

dramakomedi

”Naken i Normandie” har charm och roar för stunden.

Fast i en fransk film med den titeln hade man nog väntat sig ännu mer naket…

En korsning mellan brittiska må bra-komedier som ”Allt eller inget” (1997) och ”Calender girls” (2003), ungefär. Roade cirka en halv miljon fransmän och skulle kunnat heta ”Calvados girls”, om man ska vara lite putslustig.
För den utspelas i Mêle-sur-Sarthe, en liten by mitt i calvadoslandskapet Normandie. Och den handlar om att folk ska klä av sig nakna…
Även om det finns vissa grannkonflikter, är det en by med vänlig stämning där alla känner alla. Ortens borgmästare Georges (François Cluzet), även lantbrukare, sliter för att byn ska få uppmärksamhet från politiker, både i närområdet och i Paris. För alla, särskilt bönderna, har det tufft ekonomiskt. En protestaktion hjälper föga.

”Vill alla klä av sig näck?”

En amerikansk stjärnfotograf (Toby Jones) som av en slump passerar byn, förälskar sig i miljön och vill göra det som har gjort honom berömd runt hela världen; fotografera ortens befolkning spritt språngande nakna.
Det kan väl skapa uppmärksamhet. Men vill alla klä av sig näck..?
Regissören vill göra både samhällskritiskt drama och lättsam komedi och hittar inte alltid rätt ton. Men det är en kul idé och bra skådespelare. Fast i en fransk film hade man nog väntat sig ännu mer naket…

Filmerna som fått flest Oscars 01:09
ARTIKELN HANDLAR OM

Film