Guillou snuvad på Oscarsgalan

FILM

Ondskan - regissören gav biljetten till sin fru

1 av 3 | Foto: MAGDALENA PIWOWOZ/TV 4
FÅR INTE ÅKA TILL USA Jan Guillou står bakom manuset till succéfilmen "Ondskan" som är nominerad till en Oscar för bästa utländska film. Men han får inte delta i den stora prisgalan i Los Angeles på söndag - regissören Mikael Håfström har givit bort Guillous biljett till sin fru.

Jan Guillou får inte gå på Oscarsgalan.

Skaparen av ”Ondskan” har blivit snuvad på biljetten.

- Mikael Håfström snodde min biljett och gav den till sin fru, säger han.

På söndag natt är det dags för den prestigefyllda Oscarsgalan i Los Angeles. Då tävlar den svenska filmen ”Ondskan” om priset för bästa icke engelskspråkiga film.

Men knappt en vecka före prisutdelningen har det uppstått en spricka i den svenska Oscarstruppen.

Har skaffat visum

Författaren bakom succéromanen, Jan Guillou, har berövats sin biljett till galan. Av ingen mindre än filmens regissör Mikael Håfström.

- Han snodde den och gav den till sin fru, Anna Anthony. Jag är mer häpen än sur men han kunde ju ha kläckt ur sig det tidigare. Det hade besparat mig helvetet med att skaffa visum, säger Jan Guillou.

Vill inte diskutera

Ironiskt nog fick han beskedet samma dag som hans visum till USA gick igenom. Fast beskedet kom inte från Håfström själv.

- Nej, han anser att saken är för svår att diskutera eller att han inte har tid, säger Jan Guillou. Och producenterna svarar inte i sina telefoner, de kanske redan är i Kalifornien.

In i det sista hoppas dock Jan Guillou att det ska dyka upp en extrabiljett. I sådana fall flyger han till Los Angeles på torsdag. Men trots visumet är det inte säkert att han kommer in i USA där han stämplats som terrorist.

- Oscarsgalan är ett högintressant mål för terrorister. Och eftersom jag tydligen är terrorist kan jag stoppas när jag landar. Det känns rätt absurt komiskt, säger Jan Guillou.

”Har ingen aning”

”Ondskans” producent vill dock inte kännas vid uppgifterna om att Håfström skulle ha lagt beslag på Guillous galabiljett.

- Nej, det där har jag ingen aning om, säger Hans Lönnerheden. Vi har beställt ett stort antal biljetter och får vi dem ska Guillou självklart ha en.

Aftonbladet har sökt Mikael Håfström för en kommentar men inte lyckats nå honom i USA.

Karin Lindstedt