Annes attack: Det är urlöjligt

avTorbjörn Ek

FILM

Fnyser åt att hon skulle vara för snygg för bioaktuella ”En dag”

1 av 3 | Foto: Foto: AP
”Glamour tar tid” Anne Hathaway vägrar gå med på att hon skulle vara för vacker för vissa roller. Hon tycker själv att hon är bättre på ”tantighet”.

LONDON. Fansen rasar mot valet av Anne Hathaway i huvudrollen när succéboken ”En dag” blir film – hon är helt enkelt för snygg.

Men nu går skådespelerskan till motattack och försvarar sig mot kritiken.

– Det är fullständigt urlöjligt, de har aldrig sett hur jag ser ut när jag vaknar på morgonen, säger hon.

Anne Hathaway, 28, kommer direkt från tv-intervjuer när Nöjesbladet träffar henne på trendiga lyxhotellet Soho Hotel i London. Det är möjligen anledningen till att hon är uppsminkad och fixad.

Det är lätt att förstå de läsare som kritiserat valet av henne som huvudrollen när David Nicholls kultförklarade succébok ”En dag” nu blivit film. Anne är lika vacker som en Hollywood-stjärna förväntas vara, medan bokens Emma är sinnebilden av en grå mus, med stripigt hår, oformlig figur och avsaknad av klädstil.

Men att hon skulle vara för vacker för sin roll vill inte Anne Hathaway höra talas om.

– Det är fullständigt urlöjligt!

Hon fnyser när hon säger det och fortsätter:

– De som säger så har aldrig sett hur jag ser ut när jag vaknar på morgonen. Glamour tar lång tid, tantighet däremot, då behöver jag inte lägga manken till.

Förväntade sig åsikter

Men samtidigt förstår hon att personer som läst och älskat boken har åsikter om skådespelarvalet.

– Jag förväntade mig att fansen skulle ha åsikter om Emma. Om det inte vore jag som spelade henne hade jag också haft massor av åsikter om vem som skulle spela henne.

Mest oroade hon sig för dialekten, något som hon också fått kritik för.

– Om det finns något som heter standardbrittisk engelska så var det här verkligen inte det. Och inte bara skulle hon ha en lokaldialekt, den skulle dessutom förändras under de tjugo åren som det utspelar sig, säger hon.

”En dag” följer Emma och Dexter, spelad av Jim Sturgess, samma datum under tjugo års tid och hur parets vänskap utvecklar sig.

”Skickade låtar”

Att hon skulle få rollen var allt annat än självklart. Danska regissören Lone Scherfig var den som bestämde och Hathaway såg till att få till ett möte för att visa att hon passade för rollen.

– Jag skickade massa låtar och musik som jag tänkte att Emma antingen gillade eller som påminde mig om hennes och Dexters förhållande, så jag försökte dela med mig till Lone av den känsla som jag hade för Emma. Det verkar som det fungerade, konstaterar hon.

– Jag vet inte om jag är nåt bra i den här filmen eller om fansen till slut kommer vara nöjda eller inte, men jag kan garantera alla att jag har arbetat häcken av mig.