Lasse Hallström regisserar ”Hypnotisören”

FILM

Stjärnregissören återvänder till Sverige för att filma succéboken

Foto: Magnus Sundholm
Lasse Hallström – med passande hypnotisk blick?

Det blir Lasse Hallström som regisserar filmatiseringen av "Hypnotisören". Filmen blir Hallströms första i Sverige på 24 år.

– Det här är första gången som det känts rätt, säger Lasse Hallström till TT Spektra.

Foto: Dragan Mitrovic
Lasse Hallström och Lena Olin.

"Hypnotisören" är den första filmen i en planerad serie baserad på författarpseudonymen Lars Keplers romaner om polisen Joona Linna.

Författarparet Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril ligger bakom pseudonymen. Filmen börjar spelas in vintern 2011 och den svenska biopremiären är planerad till hösten 2012.

– Det är kul att det är en thriller, det ger mig en möjlighet att arbeta i en genre som jag gillar men som jag inte jobbat i tidigare. Det ska bli kul att skrämmas, säger Lasse Hallström.

"Fick slag"

I de filmer han gjort i USA har det funnits element av thriller i "Sjöfartsnytt" och "Bluffen", men han har aldrig tidigare gjort en renodlad genrefilm.

– Jag har bara lekt med tanken tidigare. Jag ska göra mitt bästa att levandegöra karaktärerna så mycket jag kan. Det är en våldsam bok, filmen kanske inte blir våldsam på det sättet, samtidigt som jag inte kommer att skygga för det otäcka.

Inspelningen kommer att äga rum i Stockholm, och Hallström ser fram mot att än en gång få filma i hemlandet.

– Jag fick nästan slag när jag insåg att jag inte gjort film i Sverige på 24 år, säger han.

Hollywoodkarriär

64-årige Lasse Hallström är Sveriges mest framgångsrike regissör internationellt sett de senaste 25 åren. Den Oscarsnominerade "Mitt liv som hund" öppnade dörren till Hollywood och han har filmat med flera av filmvärldens allra största i filmer som "Gilbert Grape", "Ciderhusreglerna" och "Chocolat".

Senast han gjorde film i Sverige var 1987 då han spelade in "Mer om oss barn i Bullerbyn". Nu vänder han hemåt och tar fru Lena Olin med sig.

– Jag kommer hem med Lena under inspelningen. Vår dotter Tora går på boarding school, så hon stannar i USA. Sen får vi se hur länge vi stannar. Jag håller allt öppet. Jag hoppas på fler svenska filmer.

Han säger att man arbetar med rollbesättningen, och att det finns vissa namn man redan tänker på.

– Fast jag kan inte säga någonting ännu.

Gunnar Rehlin/TT Spektra