Igenkänd – om hon är naken

avJan-Olov Andersson

FILM

Yasmine Garbi har heta sexscener med Noomi Rapace i ”Millennium”: Vi gjorde mycket mer som inte kom med i filmerna

1 av 2 | Foto: Foto: SVT
Yasmine Garbi och Noomi Rapace är ett par i serien.

Heta nakenscener. Och ett våldsamt slagsmål.

I kvällens ”Millennium”-avsnitt, i SVT, hamnar Lisbeth Salanders älskarinna Miriam Wu – spelad av Yasmine Garbi, 39 – i centrum.

– Sex är alltid svårt att gestalta på film. Men det här var lättare än med män, Noomi Rapace och jag hade ju ingen privat attraktion att parera, vi kunde förhålla oss helt fria i situationen, säger Yasmine.

Uttrycket är väl lite av en klyscha. Men i ”Millennium”-serien kan man verkligen hävda att Yasmine Garbi har en liten, men mycket viktig, biroll.

Punkiga datahackern Lisbeth Salander (Noomi Rapace) släpper ingen inpå livet, men älskarinnan Miriam Wu är den som kommer henne närmast.

”Exotiskt utseende”

Yasmine Garbi berättar hur hon fick rollen:

– Jag var precis på väg att flytta hem till Stockholm från Danmark när Tusse Lande (en av landets främsta rollsättare) ringde och sa att jag borde läsa Stieg Larsson-böckerna, för där fanns en karaktär som skulle passa mig. Tusse har sett mig i ganska mycket och i Sverige finns kanske inte så många utbildade skådespelerskor som har ... jag har lite exotiskt utseende.

Hennes pappa var en blandning av tunisier och italienare, mamman är svensk, med samiskt påbrå.

Yasmine Garbi har två stora scener i kvällens avsnitt. Förberedelserna för en av dem hade sånär kunnat kosta henne själva rollen.

– Jag började träna inför den långa slagsmålsscenen med Ronald Niedermann (Micke Spreitz). Olyckligtvis tyckte jag det var alldeles för kul. Jag har dansat balett förut, så jag kunde ju göra sparkar och snurrar och sådant. Men det betyder inte att man har muskulaturen man bör ha, så min hälsena gick av. Det var katastrof. Kryckor under lång tid. De fick skjuta upp inspelningarna av mina scener.

Hur var det att göra scenen sedan, då?

– Jag ramlade baklänges och knockade mig själv, jag slog i huvudet ordentligt vid första sparken när jag ska träffa honom i huvudet, Micke är ju så lång. Annars fick jag sparka som fan. Micke var en sådan klippa, efteråt visade han att han hade fått världens lårkaka.

Yasmine Garbi var mer nervös för nakenscenerna med Noomi Rapace.

– Jag ville precis som Noomi att det skulle vara så riktigt som möjligt, det finns så många klichéer och fallgropar att ramla i. Det är ju koreografi och Daniel Alfredson ... han var ju ännu mer okunnig än jag och Noomi om hur tjejer gör tillsammans.

– Jag har gjort kärleksscener med män på scenen. Det här var smidigare, då det ju inte fanns någon laddning mellan Noomi och mig. Vi gjorde mycket mer som inte kom med i filmen ... (skratt).

Du tycker inte att det är jobbigt att vara naken på film?

– Sex är svårt på film. Man behöver bara hinta, så har folk fria fantasier som är rika och mer spännande. Men det här är gjort på ett så smakfullt sätt.

Och nu finns det för alla att se, på Youtube ...?

– Jag har sett det. Det kunde man nästan räkna ut. I vår värld höjer man inte på ögonbrynen precis, det är inget jag tänker på.

Popstjärna i Japan

Det är kul att prata med en skådespelerska som har livserfarenhet men ändå inte är sönderintervjuad. För Yasmine Garbi har varit med om en hel del. Dansat balett, varit popstjärna i Japan (”jag låg tvåa på listan efter Janet Jackson, men det var inget för mig, massor av japanska producenter med dollartecken i ögonen”), gått Teaterhögskolan, jobbat på Dramaten, bott och jobbat i Danmark några år, skrivit och gjort huvudrollen i en kortfilm med ”Pusher”-stjärnan Kim Bodnia.

Humor har hon också. När jag frågar om hon blir igenkänd numera, kommer svaret snabbt:

– Bara om jag tar av mig naken ...

Nu har Yasmine provfilmat för kommande (hemliga) projekt och ihop med Marek Septimus Wieser, filmfotograf på flera stora svenska filmer senaste åren, skriver hon på ett filmmanus.

Och så den viktigaste rollen, som mamma, hon har två barn, fyraåriga tvillingar.

– Jag trodde aldrig barn skulle ge så mycket, inspiration och fokus. Är det något jag saknar är det väl sömn. Hur det än är så kommer de uppkrypande i sängen mitt i natten.