Filmrecensioner

Skådespeleriet styrka i förutsägbart drama

Av: 

Jens Peterson

Nicole Kidman och Lucas Hedges
Nicole Kidman och Lucas Hedges

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Boy erased

Regi Joel Edgerton, med Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, Joel Edgerton, Madelyn Cline, Troye Sivan.

DRAMA En homosexuell yngling i Arkansas skickas av sina Bibeltroende föräldrar från college till en skola där han ska uppfostras att sluta attraheras av samma kön. Där möter han andra unga män och kvinnor i samma situation. De ”undervisas” av en självutnämnd kristen ledare (Joel Edgerton) med både ord och fysiskt våld.
Det utspelas 2004, och bygger på Garrard Conleys självbiografiska bok och avslöjande reportage om terapin, som fortfarande bedrivs i USA. Filmen påminner om ”The miseducation of Cameron Post” och de katolska nunnornas terrorvälde på Irland, skildrat i ”Magdalenasystrarna” och ”Philomena”.
Redan från de första scenerna finns tittarens sympati tydligt hos Jared, utmärkt spelad av Lucas Hedges, som redan imponerat i flera filmer. Det är ni som e dom konstiga, det är jag som e normal, som Thåström brukar uttrycka det.

På det viset är dramatiken förutsägbar, och behållningen ligger i att se skådespelarna. Russell Crowe spelar fadern, en framgångsrik bilhandlare som också är pastor. Den sortens präst som ivrigt predikar, men är dålig på att lyssna. Nicole Kidman är mamman som visar medmänsklighet och förståelse för sonen.

Jared hittar sin inre styrka. Föräldrarna får lära att de behöver andra läxor av livet.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Joel Edgerton

Russell Crowe

Nicole Kidman