Filmrecensioner

Få kul scener i förutsägbar spionparodi

avJens Peterson

Foto: Giles Keyte
Paraply i näsan!

Johnny English strikes again

Regi David Kerr, med Rowan Atkinson, Ben Miller, Olga Kurylenko, Emma Thompson.

KOMEDI Johnny English är världens sämsta agent och gör det mesta fel. Tappar, snubblar, förstör.Ska det flamberas vet vi att det blir eldsvåda. Om Johnny English säger att bilen inte behöver tankas vet vi att det kommer en scen där bensinen tar slut. Någon som skrattar?
Nya filmen är full av den sortens skämt som syns långt innan de kommer. Bättre humor bygger på överraskningar. Det är tredje gången Rowan Atkinson spelar den inbilske spionen på MI7. Nu är han lärare på mellanstadiet och visar ungarna sina agenttricks. Men när alla Storbritanniens agenter är avslöjade i en cyberattack, så kallas han och några andra veteraner in.
Snart finns bara Johnny English kvar som kan rädda landet. Han och hjälpredan Bough ger sig av till franska Rivieran dit de första digitala spåren pekar.
En sekvens där Johnny English förbereder en insats mot en villa med hjälp av virtual reality tar en del oväntade vägar. Då är det bitvis roligt i en film som ofta är alldeles för förutsägbar.
Alltid sevärda Emma Thompson spelar Storbritanniens premiärminister som försöker bättra på sin image men har dålig koll på den digitala världen. Men filmen hade behövt mer överraskningar och färre skämt som annonseras ut i förväg.

Dessutom har den en scen där medelålders man dansar ”skojigt” på disko bland unga människor. Kändes uttjatat för 40 år sedan.

ARTIKELN HANDLAR OM