Ulrik Munther

Popstjärnorna kan vinna guldbaggar

Av: 

Andreas Hansson

FILM

...och kvinnorna tar mer plats: ”Det känns som en historisk seger”

Popsnören – och nya steg för jämställdheten.

I dag presenterades årets Guldbaggenomineringar.

– Det är många popartister som verkar tycka att de passar i filmbranschen och jag förstår dem, sa konferencieren Petra Mede.

Petra Mede konstaterade genast att årets filmer präglats av popstjärnorna.

– Det är många sorgliga och tunga filmer, många tunga biroller och popartister som verkar tycka att de passar i filmbranschen – bland annat Amy Diamond och Ulrik Munther – och det tycker ju jag också, så jag förstår dem, sa hon på presskonferensen.

Och det märktes bland de nominerade.

Amy ”Diamond” Deasismont  fick en nominering för sin biroll i ”Min lilla syster” och Ulrik Munther för sin huvudroll i ”Efterskalv”.

Ove får sex nomineringar

– Det har varit en sjuk framgångssaga, jag hade ingen aning om vad jag tackade ja till men jag är glad att jag gjorde det. Jag är jättesugen på atts kådespela mer men det är musiken jag har koll på själv, vi får se vad som händer, säger han.

Hans motståndare i kategorin årets maniga huvudroll är båda ”En man som heter Ove” – Rolf Lassgård som den äldre versionen av karaktären och Filip Berg fick sin första nominering som den unga Ove.

Filmatiseringen av Fredrik Backmans succébok har setts av 627 935 personer – fjolårets klart största film – och nominerades även för bästa kvinnliga biroll (Bahar Pars), bästa visuella effekter, bästa smink och bästa foto.

”En historisk seger”

Även Shima Niavarani fick sin första nominering i form av bästa huvudroll för ”She’s wild again tonight”.

– Den har blivit vattendelare efter att den släpptes. Tiina Rosenberg skrev en lång text om den. Jag har jobbar i elva års tid att skapa en plattform för kvinnliga skådespelare att göra komplexa karaktärer, nu när jag fått göra min första huvudroll är jag tacksam att den uppmärksammas med en nominering, det känns som en historisk seger, säger hon.

– Det är ett starkt år med grymma kvinnor, instämde Madeleine Ekman (producent, Bästa film).

Sanna Lenkens ”Min lilla syster” nominerades förutom för Diamons huvudroll för bästa film, bästa manus, bästa regi och bästa klippning.

– Jag är väldigt glad, och kanske allra mest stolt över Amys nominering, säger Sanna Lenken.

Vill närma sig Oscarsgalan

Bland de nominerade finns även nya steg framåt i form av Linda Wassbergs nominering för bästa foto för ”Det vita folket”.

– Det är första gången kvinnlig fotograf blir nominerad, säger Guldbaggejuryns ordförande Jannike Åhlund.

Helena Bergströms ”En underbar jävla jul” fick dubbla nomineringar för kostym (Camilla Thulin) och scenografi (Matilda Afzelius).

Aftonbladets Ronnie Sandahl nominerades för bästa manus för ”Svenskjävel”.

2011 gick Bergström och maken Colin Nutley ut och anklagade Svenska filminstitutet för mobbning för uteblivna priser trots flera publiksuccéer på biograferna.

– I mångas ögon där är vi Vino Tinto helt enkelt, sa Bergström till Nöjesbladet.

Guldbaggegalan går av stapeln på Cirkus i Stockholm måndagen den 18 januari och sänds i SVT och leds av Petra Mede, för fjärde gången.

Hon vill göra en gala som närmar sig Oscarsgalan och har den närmaste tiden sett de flesta av de nominerade bidragen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarens trender hos Åhléns - handla kläder, skor och väskor här.

Åhlens

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulrik Munther

Amy Deasismont (f d Diamond)

Guldbaggegalan

Shima Niavarani

Petra Mede

Fredrik Backman