Ruben Östlund skapar gärna kaos på röda mattan

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: JAN-OLOV ANDERSSON
Ruben Östlund och Claes Bang.

CANNES. Ruben Östlund, 43, vill inte bara engagera biobesökarna.

Under lördagskvällen, när hans ”The square” tävlar i filmfestivalen, vill han även ställa till med ett spektakel på röda mattan.

– Terry Notary ska uppträda som en apa, fast i smoking. Sedan får vi se hur långt han vågar gå, säger Ruben och skrattar.

Till detta tarvas förstås en förklaring.

De stillbilder som hittills har funnits ute från Ruben Östlunds ”The Square”, en satir om den moderna konstvärlden, föreställer Terry Notaro, muskulös skådespelare i bar överkropp, när han far runt på en fin galamiddag och bråkar med gästerna. En av dem spelad av Dominic West, känd från tv-serien ”The affair”.

– Jag älskar ju att provocera i olika sammanhang. Då tyckte jag det var kul att något sådant skulle hända under en fin galamiddag i kulturvärlden.

– Jag hade sett Terry Notaro när han har spelat apa i olika filmer, bland annat de senaste ”Apornas revolution”-filmerna. I min film är han en performance-artist som rör sig med förlängda armar i scenen när han provocerar gästerna. Jag tror det är den första större roll han gör utan att han är gömd bakom apdräkter och effekter.

– Nu kommer han till röda mattan med dessa armar, fast klädd i smoking, förstås. Sedan får vi se hur långt vi vågar gå… Om han till exempel vågar stjäla festivalchefens glasögon.

”Typisk kulturman”

Claes Bang, 50, den danske skådespelaren som bland annat har varit med i ”Bron”, gör huvudrollen som Christian, chef på det konstmuseum där en stor del av filmen utspelas. En man som är vad vi i Sverige sedan några år tillbaka kallar för typisk kulturman.

– Det är ett fenomen vi inte har i Danmark, så jag har haft lite svårt att förstå just den biten.

Annars är detta, trots en lång karriär, han gick i parallellklass med Mads Mikkelsen på den danska scenskolan, det absolut största han har gjort.

– Ja, för helvete, för fan, jag har inte gjort något som ens varit i närheten. Jag var med 68 av 70 inspelningsdagar. Ibland ville Ruben ta 80 tagningar av en scen. Vi har bråkat ibland, men… det blev bra och jag ser fram emot premiären. Ett bättre skyltfönster för mig som skådespelare än detta, är ju svårt att tänka sig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM