Eddie Murphy briljerar i mustig 70-talsfrossa

Eddie Murphy i ”Dolemite is my name”.
Eddie Murphy i ”Dolemite is my name”.

FILMRECENSION Eddie Murphy påminner den som glömt om hur förbaskat bra han kan vara när han vill, i Netflix ”Dolemite is my name”. En film som är lika ful i munnen som den är charmig.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Dolemite is my name
Regi Craig Brewer, med bl a Eddie Murphy, Keegan-Michael Key, Mike Epps, Craig Robinson, Tituss Burgess, Da'Vine Joy Randolph och Wesley Snipes.


BIOGRAFISK KOMEDI Eddie Murphy gör sin bästa och mesta roll på länge i den här vulgära men roliga och intagande 70-talsfrossan om Rudy Ray Moore. En komiker och musiker som hade blygsamma framgångsutsikter när han utvecklade alter egot Dolemite – en hallick med talang för rytmiska, snuskiga rim – men kämpade på i stadig motvind och lyckades göra succé med sina ”partyalbum” och blaxploitationfilmer.

”Dolemite is my name” är ful i munnen och tidstypiskt politiskt inkorrekt. Men i grund och botten är det en ganska konventionell hollywoodsk underdoghistoria som manusförfattarna Scott Alexander och Larry Karaszewski (som tidigare har levererat stommen till biografiska filmer som ”Ed Wood”, ”The people vs. Larry Flynt” och ”Man on the moon”) har skrivit.

Affektionen för subjektet, tiden och platsen är påtaglig och personligheten stor, och Murphy, som också är producent, är omgiven av ett oerhört karismatiskt entourage bestående av bland andra Keegan-Michael Key, Craig Robinson, Tituss Burgess, Da'Vine Joy Randolph och Wesley Snipes. I mindre biroller syns stjärnor som Snoop Dogg och Bob Odenkirk.

En mycket sevärd film trots få oväntade turer i manuset.


”Dolemite is my name” har premiär på Netflix den 25 oktober.


Publisert:

LÄS VIDARE