Filmrecensioner

Komet får jorden att gå under i ny katastroffilm

Bioaktuella ’Greenland’ är dum men har sina spännande stunder

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Greenland

Regi Ric Roman Waugh, med Gerard Butler, Morena Baccarin, Scott Glenn.


FILMRECENSION. Allt som saknas är en jycke i fara.

I övrigt finns de flesta klyschor att få i ”Greenland”.

KATASTROFFILM. I verkligheten kämpar vi med en pandemi och ekonomisk katastrof. På bio är det andra bullar. Där hotas jorden av en komet. Till en början är allt bara spännande tv-underhållning för jordens befolkning, där experter spekulerar i att en del fragment från den förbipasserande kometen kommer att brinna upp i atmosfären.

Det visar sig att allt är en lögn.

När en enorm bit av kometen träffar och förgör Florida går det upp ett ljus för alla. Ingenjören John Garrity (Gerard Butler) är en av många utvalda som får ett särskilt meddelande på telefonen från myndigheterna. Tillsammans med sin fru Allison (Morena Baccarin) och lille son måste han ta sig till en flygbas där han kommer att evakueras tillsammans med andra utvalda.

Morena Baccarin och Gerard Butler i ”Greenland”.
Morena Baccarin och Gerard Butler i ”Greenland”.

Snart träffar fler bitar av kometen olika platser på jorden med förödande konsekvenser och nyheterna rapporterar att större delen av mänskligt liv kommer att utplånas. De utvalda har samhällsbärande yrken och behövs när jorden ska återuppbyggas.

Slarvar bort medicinerna

Självklart har Garritys son diabetes och självklart slarvar han bort sina mediciner. Självklart separeras familjen i kaoset och måste tillbringa en stor del av filmen med att försöka hitta varandra igen. Självklart dyker hot upp i form av figurer som kliver över lik för att rädda sig själva.

Det är mycket som är bekant för den som kan sina dumma katastroffilmer; ”Greenland” är sängkamrat med föregångare som ”The core” och ”Deep impact”.

Morena Baccarin och Gerard Butler i ”Greenland”.

Bättre visuella effekter

Butler har återförenats med regissören av förra årets ”Angel has fallen” och det är glädjande att se att åtminstone de visuella effekterna är bättre den här gången. Känslan av undergång är påtaglig och spänningen finns där hela tiden under filmens gång.

Men våra känslor för familjen i fara hade varit mer hjärtsnörpande om skådespelarna vore starkare, rollfigurerna intressantare och filmen hade känts mer äkta. Det räcker inte med ett numera sällsynt inhopp av Scott Glenn som Butlers grinige svärfar.

”Greenland” har biopremiär i morgon onsdag, den 12 augusti.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julklappstips! Zlatans nya bok "Adrenalina" släpps snart – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Här kan du streama Oscarsfilmerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Gerard Butler