Ruben Östlund anklagad för namnstöld

”Skadar mitt rykte som konstnär”

Publicerad 2018-02-15

Konstnären Lola Arias anklagar Ruben Östlund för att ha stulit hennes namn i filmen ”The square”.

Nu kräver hon en ursäkt.

“Steg för steg har Östlunds exploatering av mitt riktiga namn börjat skada mitt rykte som konstnär” skriver hon i Dagens nyheter.

I Ruben Östlunds Oscarsnominerade film “The square” finns en fiktiv konstnär vid namn Lola Arias. Nu rasar den riktiga argentinska konstnären Lola Arias i en text publicerad i Dagens nyheter. Hon menar att regissören har stulit hennes namn.

“Jag, Lola Arias, är en latinamerikansk konstnär som kräver en ursäkt från dem som har använt något som i grund och botten tillhör mig – mitt namn – och dessutom tillskrivit mig ett konstverk som jag aldrig har skapat”, skriver hon.

Fick inget svar

Redan 2016 ska hon ha blivit tillfrågad om att göra en audition till Östlunds film. Arias provspelade efter viss tvekan och fick rollen som konstnären Natalia. Tillsammans med regissören skulle hon få vara med och skapa sin egen rollkaraktär.

När inspelningen väl skedde kände hon sig direkt missnöjd. Hon försökte kontakta både producenterna och Östlund men fick inget svar på flera månader. Även betalningen uteblev. När Arias väl fick se scenen blev hon förvånad.

“I stället för att använda scenen där jag föreställde en fiktiv rollfigur (scenen är inte med i filmen) hade Östlund gjort något som vi aldrig ens hade diskuterat som en möjlighet: att exploatera mitt riktiga namn. Som om detta inte vore nog hade han kopplat mitt namn med en verklig installation, vars upphovsmakare inte är jag, Lola Arias, utan Östlund själv.” skriver hon.

”Förstår att hon är besviken”

Östlunds förklaring efteråt var enligt Arias att han trodde att hon hade blivit informerad. Nu säger konstnären att medier från hela världen har spridit felaktig information om att det är hon som ligger bakom verket i “The square”.

“Steg för steg har Östlunds exploatering av mitt riktiga namn börjat skada mitt rykte som konstnär” skriver hon.

Till DN ger Östlund sin bild av händelseförloppet. Han har en annan bild av den som Arias förmedlat.

– Hon mejlade mig i mitten av augusti om det här och jag svarade. Jag förstår att hon är besviken över att vara bortklippt ur filmen. Olyckligtvis händer det ganska ofta i klippningsprocessen. När det gäller namnet på karaktären använde vi alltid Lola Arias. I scenen som vi filmade med Lola säger hon det till och med själv i dialogen. Därför är det svårt för mig att förstå hur hon inte kunde vara medveten om det. Kanske minns hon allting fel, säger han till DN.

Nöjesbladet har sökt Ruben Östlund.

ANNONS