John Boyega om kritiken: ”Ni får vänja er vid det”

Utsattes för rasistattack efter hajpade teaser-trailern till ”The force awakens”

Den första trailern till ”Star wars: The force awakens” har varit helgens stora snackis i nöjesvärlden.

Och inte långt efter att den fått fansen att explodera i extas kom attackerna – mot att nye stjärnan John Boyega är svart.

”Ni får vänja er vid det”, svarar skådespelaren.

Vid sidan av de rena rasistattackerna mot John Boyega finns det fans som vänder sig mot det faktum att Boyega i trailern gestaltar en stormtrooper – för att alla stormtroopers, enligt deras uppfattning, är vita.

Det hela ledde till hashtagen #BlackStormtrooper på Twitter, där fans bland annat förklarar det bisarra i att vissa accepterar resor i överljushastighet med inte svarta soldater, och nu har även Boyega själv uttalat sig.

”Vänj er vid det”

”Tack för all kärlek och allt stöd! Är det inte knäppt att ’Star wars’ verklign händer? Jag är med i filmen men som ett ’Star wars’-fan är jag väldigt exalterad. Ett år är lång tid men det är värt väntan. Till dem det berör: Ni får vänja er vid det. :)”, skriver han på Twitter.

Det går inte att nog understryka vilket viktigt statement det är från regissören JJ Abrams och resten av ”The force awakens”-teamet att dels ge den största huvudrollen till John Boyega, och dels låta honom vara det första tittarna möter i teaser-trailern. I originaltrilogin var Billy Dee Williams (som spelar Lando Calrissian) den enda svarta skådespelaren och i ”prequel”-filmerna var det bara Samuel L. Jackson (jedimästaren Mace Windu) som hade en framträdande roll.

Att den stora hjälten spelas av ”Attack the block”-stjärnan John Boyega var därför inte ett helt okontroversiellt beslut – vilket attackerna mot skådespelaren vittnar om.

Felaktigheter i argumenten

Många har också påpekat felaktigheterna i de ”seriösa” kritikernas argument. I ”Star wars: Episod II – Klonerna anfaller” fick vi veta att alla stormtroopers är kloner av prisjägaren Jango Fett. Karaktären Jango Fett spelas av Temuera Morrison, som föddes på Nya Zeeland och har maoriskt påbrå.

Och, om nu alla kloner redan dött (Palpatine/Darth Sidious började rekrytera vanliga människor efter att ha upprättat Galaktiska Imperiet) – varför skulle inte svarta människor kunna rekryteras som stormtroopers?

Internet rests its case.

Publisert: