Klas Östergren

”Jag trodde inte det var tekniskt möjligt att göra historien”

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Klas Östergren om filmatiseringen av hans svenska klassiker här är första trailern!

Klas Östergrens roman ”Gentlemen” från 1980 är en svensk klassiker.

I december kommer den påkostade filmversionen.

– Nu har det gått så lång tid, att det har varit kul att se på historien med delvis nya ögon, säger författaren, som själv har skrivit manus.

Klas Östergren.

När boken kom blev det den då blott 25-årige författarens breda genombrott.

Och säg Klas Östergren och majoriteten tänker nog fortfarande på just ”Gentlemen”.

– Så har det blivit och det är inget jag kan göra någonting åt, trots att jag ju skrivit majoriteten av mina böcker efter ”Gentlemen”.

Ville filma boken 1981

Boken skildrar författarens möte med de spännande bröderna Henry och Leo Morgan och deras liv på Hornsgatan 29 C på Södermalm i Stockholm. Via deras liv, dras läsaren in i en helt galen historia om vapenhandel, människosmuggling, kärlek och mycket annat.

Janne Halldoff ringde redan 1981 och ville filma boken. Jag avböjde artigt, jag trodde inte det var tekniskt möjligt att göra historien då. Sedan hade ett norskt bolag option på boken en tid. Nu när jag förstod att det var det Mikael Marcimain (tv-serierna ”Lasermannen” och ”Upp till kamp”, filmen ”Call girl”) som skulle regissera och att det fanns tillräckligt med ekonomiska resurser så kändes det rätt.

På sätt och vis är det tredje gången han berättar samma historia.

– När jag skrev uppföljaren ”Gangsters” (2005), var det ju delvis ett sätt att revidera historien.

– Nu när jag skulle skriva filmmanus läste jag om böckerna, gjorde massor av anteckningar, men sedan använde jag mig inte av dem utan skrev fritt ur minnet. Det mesta följer ju böckerna, men inte exakt, en hel del är också lite annorlunda.

Nöjd med skådespelarna

Klas Östergren har inte haft något med valet av skådespelare att göra, men är väldigt nöjd med de som gör huvudrollerna. De två bröderna spelas av David Dencik och Sverrir Gudnason. I övriga roller återfinns bland annat Ruth Vega Fernandez, Pernilla August, Magnus Krepper, Boman Oscarsson och Amanda Ooms. Och som historiens berättare ”Klas Östergren”, en av filmens största roller, får vi se David Fukamachi Regnfors.

– Han var en överraskning för mig, jag kände inte till honom, han har gjort mycket teater i Göteborg. Sedan finns det ju vissa yttre likheter mellan honom och den en gånga unga författaren.

Filmen ”Gentlemen” har biopremiär 5 december.

Tv-serien, som baseras på båda böckerna, kommer i SVT nästa år.

Senaste nöjesnytt: Följ Nöjesbladet på Twitter

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Inför ”Det” – här är Stephen Kings största skandaler

ÄMNEN I ARTIKELN

Klas Östergren

Mikael Marcimain

David Fukamachi Regnfors