”Seventh son” är en saga vi hört tillräckligt ofta

avJens Peterson

Jens Peterson om Alicia Vikanders nya storfilm

Julianne Moore ger värdighet åt värsta häxan i annars mest tröttsamma ”Seventh son”.

FANTASY Den sjunde sonen till den sjunde sonen är en mytologisk figur ur folk­sagornas värld, och finns i många sångtexter. Från Bob Dylans ”Highway 61 revisited” till Iron Maiden och Willie Dixon.

Hårdrock och fantasy ligger nära varandra, och den här filmen kunde samplas till valfri uppblåst hårdrocksvideo eller skiv­omslag.

I inledningen möter vi den hårde och supande väktaren mäster Gregory (Jeff Bridges) och hans assistent (Kit Harington från ”Game of thrones”). Väktaren (hans jobb heter Spook på engelska) rycker mot­villigt ut när klockorna ringer för att en liten flicka blivit besatt och behöver exorcist. Han och lärjungen slåss mot ondskan.

Snart behövs en ny assistent. Mäster Gregory söker upp den sjunde sonen till den sjunde sonen, en svinaherde som likt många tidigare svinaherdar drömmer om att få göra något hjältemodigt. Unge Tom får veta att han är utvald, och slår följe med mästaren för att lära sig yrket och fånga den värsta häxan av dem alla.
 

Hon spelas av Julianne Moore, som lyckas ge värdighet åt roller även i sådana här tunna historier. ­”Seventh son” är för det mesta välspelad, med Alicia ­Vikander i en viktig roll mot den unge hjälten Ben Barnes. Olivia Williams är hans mamma och Djimoun Hounsou en av de onda ledarna. Alicia ­Vikander imponerar vid ­sidan av de berömda internationella namnen.
 

Filmens svaga punkt är Jeff Bridges, vars väktare är en klyschig slusk dränkt i skägg och medeltida hår. Bridges har olyckligtvis valt att prata knasigt grötigt, vilket gör hans väktare mer komisk än cool.

Det blir också till sist tröttsamt med drakar och demoner, digitala effekter som slåss mot varandra i bullrande bataljer.

Precis som i ”Maleficent” och kommande ”Berättelsen om Askungen” är det delvis en ny vinkel på gamla sagor, ett sätt att ge bakgrunden till vad som gör ­figurer elaka. Här finns häxor, som kan vara goda eller onda. Häxor som blivit ­sårade i kärlek och därför öser på med övernaturliga krafter för att hämnas.
 

Intrigen öppnar för en fortsättning, men en sådan behövs inte. Den här sagan har vi hört tillräckligt många gånger redan.

BONUS

Se den här i stället: Svenska ”Cirkeln” är en mycket bättre film för den som vill träffa häxor på bioduken. Utvalda tonåringar upptäcker magi i Bergslagen.

Visste du? Regissören Sergej Bodrov var Oscarnominerad med ”Mongol” 2008, och har också gjort ”Bergens fånge”, ”Systrar” och ”Väst-öst”.

Just nu: Väntar vi på flera biopremiärer med Alicia Vikander: ”Testament of youth”, ”Ex machina”, ”Mannen från U.N.C.L.E”, ”Tulip fever”.

ARTIKELN HANDLAR OM